Meet This Blog In Facebook !

Sunday, June 13, 2010

.Tutorial Pasang Template Blog.

aicehh ~
ade yg berkenan plak dengan background pink aku neyh.
aku baru ingt nk lenyapkan beliau.
sbb gelimat3.
HAHAHA !

tapi kate encik kemba ensem tak yah.
sbb pink, nmpk pompuan.
kahkahkahkah !

setelah beberapa abad tidak bukan formspring.
ptg neyh aku bkk.
ade yg bertanya macam mana nk buat layout sidebar cantik.
side bar tuh mmg sedia ade.
kite just apply layout jeh.

nak jwb kat sane mmg tak logik plak en.
jadi, aku wat la tutorial neyh.
teeetttt ~

STEP 1

g kat http://www.bloggertemplatesfree.com/







next, sile bukak dashboard blog anda ye . ;)

1.DASHBOARD
2.DESIGN

3. EDIT HTML

4. DOWNLOAD FULL TEMPLATE (in case tak jadi,leyh upload balik template lame)
5. UPLOAD xml tadi.
bile dah upload, nanti KEEP WIDGET.

6. SAVE TEMPLATE
7. VIEW BLOG

template neyh untuk 2 column jeh.
kalo before pakai 3 column mcm aku, pas apply template neyh akan jadi 2 column.
pastu g la kat PAGE ELEMENT untuk susun atur balik widget2 anda yg kompom akan terabur.
senang kan belaja gune gambar rajah.
kalo tak jelas, sile klik kasi besaq naaa.

hehe ;)

kalo tak jadi, ke tak phm ke, sile tanya.
macehh ;)
asal aku plak ckp maceh neyh ?



deyyy. aku still tak leyh nk tuka size font , kaler font neyh ??
T__T


19 bantah cakap cikgu:

||| PöJìé PööH ||| said...

Wahh thanks for sharing.. Macam nk tukar layout tp nti byk keje huhu..

Love,
PojiePooh Abdullah

Hizami Rahim said...

wah.
tahniah.
huhu~
;)

I n n z said...

pojie : agak la.
nuff lagi. huhu.

zami : thee ^__^

Ery Farieha said...

sifu
toche2
:D

syafiq_ghani45 said...

post yg menarik :) .. jangan lupa view n follow blog saya :)

syafiqaghani.blogspot.com

I n n z said...

ery : gedikkk ~~ haha

syafiq : oke ;)

syahid said...

thanks for sharing!!! weee

I n n z said...

ceh.

kembatolo™ said...

da reti la wei..!hahahahaha=p

I n n z said...

untuk org tak reti la weyyhh xD

fynAz123 said...

miss innz...

huhu..thanx ek sudi explain..
da follow u jgk kat formspring tu..

I n n z said...

oryte ;)

pwincess Lov3y dOv3y said...

thanks..bnyk bagi maklumat yang boleh diguna pkai...:-)

Humaira Zulqarnain said...

thnx gilakk..nway it's free rite??

shahirah adizan said...

takboleh pun . dah downlod tapi tak kua pun .

shahirah adizan said...

yes . da downlod tapi tak kua pun folder dea .

aQUe yOnnA said...

da try...tp x dpt la...

Misshy Innz said...

@aQUe yOnnA

ape yg tak jadi ?

sherina said...

thanks for informastion, the information is very usefull for me