Meet This Blog In Facebook !

Tuesday, March 27, 2018

.rawat breakout dengan produk drugstores.


Hi !
Aku nak cerita pasal pengalaman aku rawat breakout sebab pakai local products . Tapi aku tak pakai satu set. Aku pakai sabun je sebab bangsa pemalas kan . Kalau boleh nak senang hidup je . HAHA !

Jerawat tu memang musuh kulit muka kan . Rasa nak marah je kalau dia attack muka . Kalau perempuan nak period lagi lahh , jerawat naik macam kene tembak .

Since aku stop pakai sabun buatan founder segera , aku terus jadi pelanggan setia drugstores . Aku start membaca pasal produk-produk drugstores yang boleh merawat masalah kulit muka .

Aku mula dengan Cetaphil sebagai pencuci muka . Kulit muka aku jenis sensitive dan dehydrated (minum air kosong kurang) . Sensitif ni jenis kulit yang senang gatal-gatal, bengkak. Kalau tak cuci bebetul , merasa lah uols bengkak , jerawat attack .Aku juga seorang yang suka make up (read : using foundation yang boleh clog pores). Clog pores tu jadah pulakkk. Clog pores adalah pori tersumbat dengan kotoran such as chemicals from foundation etc. So kene cuci bebetul bersih . Ada orang kata kene buat double cleansing or oil cleansing tapi aku kan bangsa pemalas . Aku guna step paling mudah . HAHA !

Selalu aku cuci bebetul ni time nak tidur sebab time tidur, kita rehat . Time tu jugak lah , kulit nak bernafas dengan tenang .

First of all, bersihkan muka dengan Micellar Cleansing Water. Aku guna botol pink Garnier . Helokkkk . Even ko tak apply pape dekat muka sebelum tu , tapi bersihkan je pakai Micellar Water ni . Ko akan tengok , memang ada kekotoran. Lepas tu , kau buat-buat lah terkujat . HAHA ! Nak separuh habis aku guna . Tegar tak tegar lah aku pakai natang ni . Ni botol besar taw . Botol kedua aku . HAHA !


Second , aku akan cuci muka dengan Cetaphil Gentle Cleanser . Aku tak berani nak tuka cleanser lain sebab untuk aku , ini paling helok . Jerawat dah tak naik menggila. Kesan dia slowly but surely . Aku dah pakai berapa botol besar dah woi . Nangis haku bayo natang mahal namatey ni tapi nasib lah elok rawat muka aku . Cuma nya dia tak moist , kau kene pakai moisturiser jugak . Ni kang aku cite lain . Sembang je ada moist moist dalam Cetaphil ni tapi nan hado . Kering kontang kulit muka aku .


Third, aku scrub dengan Iced Tomato Scrub pada hari-hari yang aku rajin . HAHA ! Tapi jarang lah aku skip melainkan aku berada di luar kawasan . Macam tidur rumah orang ke . Hasil dia helokk. Kulit muka jadi halus dan mencerahkan kulit juga . Ni aku cakap sebab jadi sendiri dekat muka aku ye . Bukan aku tiru testimoni orang lain. Apa kelas . Choi ! Nak buat dia senang . Tomato + air sikit , kau blend halus . Letakkan dalam ice cube tray , bekukan . Nak pakai , amik seketui , sapu seluruh muka . 10 minit dah kering , bilas dengan air .



Forth, lap muka kering dengan kain bersih , jangan pakai tuala mandi bacin kau tu . Yang kau buat lap tiak , perut , bontot ko tu lahh . Aku apply Rose Gold Water ni pulak . Best nye lahai . Ni kawan aku yang suggest sebab masa tu aku tak de pakai moisturiser apa , so kulit aku kering mengelupas. Especially area mulut . Geram aku . Aku tak suka moisturiser cream sebab berminyak . Yang ni water based . Dia serap dekat muka terus . Nyamannn . Wangi pulak tu . Yang ni pun boleh tahan mahal . Botol besar ni normal price dia RM 70 aku rasa . Ni aku beli masa sales .


Lastly , aku apply moisturiser Physiogel ni . Dia jenis cream dan berminyak . Baca balik perenggan atas . Aku tak suke jenis cream tapi yang ni memang best . HAHAHA ! Sebab tak panas bila pakai . Dulu aku pakai pelembap Safi , muka terasa ditadah depan api . Natang ni aku jumpa review dekat Twitter kata kalau untuk kulit kusam yang nak glowing , try pakai ni . Ehhh jatuh cinta terus walaupun berminyak yang boleh bawak bincang tapi bangun pagi , kau rasa muka kau moist dan mulus . Takde dah masalah kulit kering mengelupas . Aku beli dekat Guardian . Harga RM 45+ . Mahal jugak . HAHA !



Lepas tu tidur . Muka ni kan asset . So , kena lah melabur sikit untuk kecantikkan . Biar duit tak banyak , janji cantik/handsome . Gituww . Tapi orang sekarang , biar muka pecah janji kau drive Honda . Jilake betui . HAHA !

Korang stop lahh guna local product dari instant founder tak bertauliah ni. Semua nya tproduk timbang kilo je . Diorang tu sah-sah kulit dah cantik . Kau beli produk cikai dia tu , duit korang tu dia buat pergi facial dekat international spa , cucuk vitamin semua semata nak nampak ploles . bukan sebab dia pakai produk dia dowhh . Celik lahh mata sikit . Sebelum kau bunuh diri sebab breakout . HAHA !

And sebagai bangsa pemalas , aku pakai benda ni semua time nak tidur je . HAHAHAHAHA ! Bangun pagi mana ada aku buat kecuali cuci muka dengan Cetaphil sebab sekali dengan mandi. Melainkan aku nak keluar/pakai mekap , tepek lah sikit sikit . Aku kan kerja dari rumah je mana ada keluar sangat pun . Kalau ade pun , aku pergi kedai je , itu pun malas nak pakai pape . Keluar rumah dengan muka togel .

Orang suruh pakai sunblock sebab nanti jeragat cepat naik. Aku pakai tapi seminggu sekali je . HAHA ! Pemalas , gini lahhh .












Monday, September 25, 2017

.Bercuti Ke Pulau Pinang - Day 1.

Kali ni aku pergi bercuti ke Penang pula .
Dengan Darina . If you still remember her . Hehe .

A weeks before pergi , Darina dah book tiket pergi dengan ETS , balik dengan Malindo Air dan hotel dekat Tune Hotels.
Darina book semua , aku cuma ikut je .

Kitorang plan pergi 3 hari 2 malam , 21- 23 September 2017 .
Hari Rabu aku dah gerak ke Shah Alam . Tido rumah Darina semalam . Temankan dia sebab her husband dah pergi outstation .
So , gerak lah aku petang Rabu tu ke TTDI , office Darina .

Pagi Khamis tu aku bangun pukul 6 pagi .
Masa aku tengah bersiap , Darina suddenly mention about IC .
And know what ? I LEFT MY IC AT SEREMBAN !
DAMN ! Huru hara hidup aku kejap .

Call member sana sini mintak suggestion how to solve this thing sebab ETS depart at 9 AM .
Memang tak sempat kalau pi balik Seremban and return back to KL Central to catch our train .
I need the IC dekat airport , especially .

Last decision , kitorang decide burn all tickets and travel by car .
Kitorang guna kereta husband Darina , Aiz .
and kitorang travel berdua je .

So , balik Seremban amik IC and terus gerak ke Penang .



Meet my travel partner . Darina .

Dia ni berminggu sebelum gerak pi Penang asyik cakap mengidam Brownies je . Boleh kata asal mesej je cakap pasal brownies . HAHA ! Sudah nya aku bawak sekotak ke Shah Alam . Haa makan sampai puas ye , Sis . Hehe .


Balance dari makan semalam , kitorang bawka bekal ke Penang . Rasa dia masih sama . Sedap ! Aku sendiri makan 5 ketui kot . HAHA !

Kitorang sampai dekat hotel around 3 PM .
Check in , letak barang , 315 PM dah kua pergi berjalan .
Time kitorang sampai tu , hujan lah sikit sikit .
so , keluar takde lah bawak payung .
Padahal nak kua jalan kaki ni . HAHA !

Our first destination is Nasi Kandar Pokok Ketapang .
Jalan kaki dalam 10 minit macam tu dari hotel .


Mai Penang tak makan Nasi Kandaq , tak ngam lah weii . Orang kata Nasi Kandar Kampung Melayu ohsem tapi tak sempat pi situ sebab dia buka half day sajork rasanya . Takpe lahh . Nasi Kandar ni pun boleh . Sedap jugak . RM 6.20 

Lepas tu nak pergi ke Wonderfood Museum , kami naik Grab sajork . RM 4 .
Entrance fee Wonderfood Museum tu RM 15 per person with IC .
Bergambar puas puas dekat satu tempat tu baru gerak taw .
Sebab takleh patah balik . HAHA !
Memang sekali lalu je .
Kalau nak suruh orang amikkan gambar korang , suruh je staff kat situ . Ramai sangat . HAHA !

























Ade lah dalam sejam lebih kot kitorang spend time dekat situ .
Lepas tu kitorang jalan kaki area situ cari Street Art pulak .
Yang ni based on map .
Map amik dekat hotel je .
Ramai je time tu yang sesame jalan kaki pergi bergambar dekat Street Art tu .













Dah puas bergambar , dah dekat 630 PM , kitorang pun decide nak makan dekat Padang Kota Lama .
So , dari Chew Jetty , kitorang amik Grab ke sana . RM 4 .

Kitorang baru duduk je dekat kerusi , ramai hawkers datang tanya nak makan minum ape . HAHA !
Aku dah blur . Order ABC je .Yang lain Darina order kan . HAHA !
Diorang tak bagi aku masa untuk berfikir nak makan ape .
Terus terjah lelaju gitu . Memang jammed lah otak aku kejap .

Darina order Nasi Goreng Cina Telur Mata (RM 6) , Pasembur (RM 13) , Kerang Rebus (RM 14) , Coconut Shake (RM 3.50) , ABC (RM 4) .
Kemain banyak order . Sudahnya tak habis . HAHA ! Tapau lah bawak balik uols .



Ni laut area food court tu . Ade taman permainan . Time ni ombak kuat maybe sebab baru lepas hujan .


ABC Special . Sedap 


Pasembur . Sedap .




Ramai jugak orang datang sini . Tempat dia sebelah laut . Nice .
Settle dinner , kitorang amik Grab balik hotel . RM 5.

Sampai hotel kul 10 malam rasanya .
Mandi , solat semua , terus tido .
Kepenatan .

So , end of our day 1 in Penang .