Meet This Blog In Facebook !

Monday, September 25, 2017

.Bercuti Ke Pulau Pinang - Day 1.

Kali ni aku pergi bercuti ke Penang pula .
Dengan Darina . If you still remember her . Hehe .

A weeks before pergi , Darina dah book tiket pergi dengan ETS , balik dengan Malindo Air dan hotel dekat Tune Hotels.
Darina book semua , aku cuma ikut je .

Kitorang plan pergi 3 hari 2 malam , 21- 23 September 2017 .
Hari Rabu aku dah gerak ke Shah Alam . Tido rumah Darina semalam . Temankan dia sebab her husband dah pergi outstation .
So , gerak lah aku petang Rabu tu ke TTDI , office Darina .

Pagi Khamis tu aku bangun pukul 6 pagi .
Masa aku tengah bersiap , Darina suddenly mention about IC .
And know what ? I LEFT MY IC AT SEREMBAN !
DAMN ! Huru hara hidup aku kejap .

Call member sana sini mintak suggestion how to solve this thing sebab ETS depart at 9 AM .
Memang tak sempat kalau pi balik Seremban and return back to KL Central to catch our train .
I need the IC dekat airport , especially .

Last decision , kitorang decide burn all tickets and travel by car .
Kitorang guna kereta husband Darina , Aiz .
and kitorang travel berdua je .

So , balik Seremban amik IC and terus gerak ke Penang .



Meet my travel partner . Darina .

Dia ni berminggu sebelum gerak pi Penang asyik cakap mengidam Brownies je . Boleh kata asal mesej je cakap pasal brownies . HAHA ! Sudah nya aku bawak sekotak ke Shah Alam . Haa makan sampai puas ye , Sis . Hehe .


Balance dari makan semalam , kitorang bawka bekal ke Penang . Rasa dia masih sama . Sedap ! Aku sendiri makan 5 ketui kot . HAHA !

Kitorang sampai dekat hotel around 3 PM .
Check in , letak barang , 315 PM dah kua pergi berjalan .
Time kitorang sampai tu , hujan lah sikit sikit .
so , keluar takde lah bawak payung .
Padahal nak kua jalan kaki ni . HAHA !

Our first destination is Nasi Kandar Pokok Ketapang .
Jalan kaki dalam 10 minit macam tu dari hotel .


Mai Penang tak makan Nasi Kandaq , tak ngam lah weii . Orang kata Nasi Kandar Kampung Melayu ohsem tapi tak sempat pi situ sebab dia buka half day sajork rasanya . Takpe lahh . Nasi Kandar ni pun boleh . Sedap jugak . RM 6.20 

Lepas tu nak pergi ke Wonderfood Museum , kami naik Grab sajork . RM 4 .
Entrance fee Wonderfood Museum tu RM 15 per person with IC .
Bergambar puas puas dekat satu tempat tu baru gerak taw .
Sebab takleh patah balik . HAHA !
Memang sekali lalu je .
Kalau nak suruh orang amikkan gambar korang , suruh je staff kat situ . Ramai sangat . HAHA !

























Ade lah dalam sejam lebih kot kitorang spend time dekat situ .
Lepas tu kitorang jalan kaki area situ cari Street Art pulak .
Yang ni based on map .
Map amik dekat hotel je .
Ramai je time tu yang sesame jalan kaki pergi bergambar dekat Street Art tu .













Dah puas bergambar , dah dekat 630 PM , kitorang pun decide nak makan dekat Padang Kota Lama .
So , dari Chew Jetty , kitorang amik Grab ke sana . RM 4 .

Kitorang baru duduk je dekat kerusi , ramai hawkers datang tanya nak makan minum ape . HAHA !
Aku dah blur . Order ABC je .Yang lain Darina order kan . HAHA !
Diorang tak bagi aku masa untuk berfikir nak makan ape .
Terus terjah lelaju gitu . Memang jammed lah otak aku kejap .

Darina order Nasi Goreng Cina Telur Mata (RM 6) , Pasembur (RM 13) , Kerang Rebus (RM 14) , Coconut Shake (RM 3.50) , ABC (RM 4) .
Kemain banyak order . Sudahnya tak habis . HAHA ! Tapau lah bawak balik uols .



Ni laut area food court tu . Ade taman permainan . Time ni ombak kuat maybe sebab baru lepas hujan .


ABC Special . Sedap 


Pasembur . Sedap .




Ramai jugak orang datang sini . Tempat dia sebelah laut . Nice .
Settle dinner , kitorang amik Grab balik hotel . RM 5.

Sampai hotel kul 10 malam rasanya .
Mandi , solat semua , terus tido .
Kepenatan .

So , end of our day 1 in Penang .





3 bantah cakap cikgu:

My Green Canyon said...

Tempat yang cocok untuk menghabiskan waktu liburan bersama keluarga.

MiSs SyiNott said...

Stay dekat hotel mana ye?

Kenari Putih said...

Penang ni mmg best jalan2. Jalan2 dpt ronda2. Enjoy.. 👍