Meet This Blog In Facebook !

Monday, September 25, 2017

.Bercuti Ke Pulau Pinang - Day 1.

Kali ni aku pergi bercuti ke Penang pula .
Dengan Darina . If you still remember her . Hehe .

A weeks before pergi , Darina dah book tiket pergi dengan ETS , balik dengan Malindo Air dan hotel dekat Tune Hotels.
Darina book semua , aku cuma ikut je .

Kitorang plan pergi 3 hari 2 malam , 21- 23 September 2017 .
Hari Rabu aku dah gerak ke Shah Alam . Tido rumah Darina semalam . Temankan dia sebab her husband dah pergi outstation .
So , gerak lah aku petang Rabu tu ke TTDI , office Darina .

Pagi Khamis tu aku bangun pukul 6 pagi .
Masa aku tengah bersiap , Darina suddenly mention about IC .
And know what ? I LEFT MY IC AT SEREMBAN !
DAMN ! Huru hara hidup aku kejap .

Call member sana sini mintak suggestion how to solve this thing sebab ETS depart at 9 AM .
Memang tak sempat kalau pi balik Seremban and return back to KL Central to catch our train .
I need the IC dekat airport , especially .

Last decision , kitorang decide burn all tickets and travel by car .
Kitorang guna kereta husband Darina , Aiz .
and kitorang travel berdua je .

So , balik Seremban amik IC and terus gerak ke Penang .



Meet my travel partner . Darina .

Dia ni berminggu sebelum gerak pi Penang asyik cakap mengidam Brownies je . Boleh kata asal mesej je cakap pasal brownies . HAHA ! Sudah nya aku bawak sekotak ke Shah Alam . Haa makan sampai puas ye , Sis . Hehe .


Balance dari makan semalam , kitorang bawka bekal ke Penang . Rasa dia masih sama . Sedap ! Aku sendiri makan 5 ketui kot . HAHA !

Kitorang sampai dekat hotel around 3 PM .
Check in , letak barang , 315 PM dah kua pergi berjalan .
Time kitorang sampai tu , hujan lah sikit sikit .
so , keluar takde lah bawak payung .
Padahal nak kua jalan kaki ni . HAHA !

Our first destination is Nasi Kandar Pokok Ketapang .
Jalan kaki dalam 10 minit macam tu dari hotel .


Mai Penang tak makan Nasi Kandaq , tak ngam lah weii . Orang kata Nasi Kandar Kampung Melayu ohsem tapi tak sempat pi situ sebab dia buka half day sajork rasanya . Takpe lahh . Nasi Kandar ni pun boleh . Sedap jugak . RM 6.20 

Lepas tu nak pergi ke Wonderfood Museum , kami naik Grab sajork . RM 4 .
Entrance fee Wonderfood Museum tu RM 15 per person with IC .
Bergambar puas puas dekat satu tempat tu baru gerak taw .
Sebab takleh patah balik . HAHA !
Memang sekali lalu je .
Kalau nak suruh orang amikkan gambar korang , suruh je staff kat situ . Ramai sangat . HAHA !

























Ade lah dalam sejam lebih kot kitorang spend time dekat situ .
Lepas tu kitorang jalan kaki area situ cari Street Art pulak .
Yang ni based on map .
Map amik dekat hotel je .
Ramai je time tu yang sesame jalan kaki pergi bergambar dekat Street Art tu .













Dah puas bergambar , dah dekat 630 PM , kitorang pun decide nak makan dekat Padang Kota Lama .
So , dari Chew Jetty , kitorang amik Grab ke sana . RM 4 .

Kitorang baru duduk je dekat kerusi , ramai hawkers datang tanya nak makan minum ape . HAHA !
Aku dah blur . Order ABC je .Yang lain Darina order kan . HAHA !
Diorang tak bagi aku masa untuk berfikir nak makan ape .
Terus terjah lelaju gitu . Memang jammed lah otak aku kejap .

Darina order Nasi Goreng Cina Telur Mata (RM 6) , Pasembur (RM 13) , Kerang Rebus (RM 14) , Coconut Shake (RM 3.50) , ABC (RM 4) .
Kemain banyak order . Sudahnya tak habis . HAHA ! Tapau lah bawak balik uols .



Ni laut area food court tu . Ade taman permainan . Time ni ombak kuat maybe sebab baru lepas hujan .


ABC Special . Sedap 


Pasembur . Sedap .




Ramai jugak orang datang sini . Tempat dia sebelah laut . Nice .
Settle dinner , kitorang amik Grab balik hotel . RM 5.

Sampai hotel kul 10 malam rasanya .
Mandi , solat semua , terus tido .
Kepenatan .

So , end of our day 1 in Penang .





1 bantah cakap cikgu:

My Green Canyon said...

Tempat yang cocok untuk menghabiskan waktu liburan bersama keluarga.