Meet This Blog In Facebook !

Thursday, December 2, 2010

.nasihat : dari blogger kepada blogger.

.
fariq , malam tadi , kita cakap kita tak berani kan ?
tapi rini kita rasa kita kena berani , sebab kalau tade yang tegur , mesti perkara ni takkan berubah .
dan ia akan berlanjutan .
kan ? kan ? kan?

MALAS .

well ~ aku bukan nak cakap pasal blog aku .
ini pasal sikap blogger yang malas nak google .
rajin bertanya tapi malas nak google .

contoh :
nak cantikkan blog sendiri .
nak letak like button dekat end of entry .
why don't u google the tutorial first before asking this and that ?
that is what search engine for .
for you to search .
just type "tutorial like button"
akan keluar list of entry yang buat tutorial .
aku bukan malas nak provide tutorial tapi tutorial yang kau mintak dah ramai bloggers yang buat .
just google it .
bila tak faham dengan tutorial yang kau jumpe, baru refer dekat aku .
bukan asking me to RE-WRITE the tutorial .
aku bukan sombong / berlagak .
tapi benda ni common things .
aku sendiri pun , google tutorial , apply , bila ade error baru tanya dekat blogger tuh .

tak susah kann ?







jangan lahh MALAS nak meng google .
bukan susah pun .
parahh lah kalau semua nak ber sua .
bloggers pun manusia biasa macam kau .
ade pelbagai perasaan .
okayyy ?


aku bukan marah , ini NASIHAT .
fikir yep ;)


especially for the newbie .
play with the code on your own effort .
try and error .
experience is the best teacher .









i'm done .

14 bantah cakap cikgu:

..hizamirahim.. said...

setuju.
XB
zami selalu google je kalau nak apa2.

Kaizen Shinobi.com said...

setuju! try and error... experience is da best teacher...

kembatolo™ said...

fuiyo.. garangnye.. haha

Fariq said...

syabas bete,, hehe,,
i knew it,, u'll make one entry for this,, ,, syabas2,,

nana cHan said...

hihi. betol3.diorng mcm takot nak try sndri =_="

sherah said...

hahhhh setuju sgttuuu tutorial hide shoutbox pun nak kena cakap gak kee apaa

chentaMAYA said...

gua dah google beb. asal gua xjumpe cmne nak buat lawa? ngee

MyaFiza said...

ermm..setuju2x. banyak dah tutuorial pasal blog ni. nak atau tak nak je..

twinkle twinkle said...

betul2,,xkan nak suh kite je suap -.-

PutraRocker said...

@..hizamirahim..gua takleh cek result nnt der..saman punya pasai..

Nini said...

ehem2..pns telinga org yg terasa tu..
tp mmg btol pa awk kata.. tu mmg mls la...rsa ny kalu crey kat internet mmg mlambak tu.. tp tu la.. malas..


.len kali ckp la, 'saya malas, crey sndrey'
hahaha xDD

JelinaJoli said...

lenkali ko mintak je password memasing. ko tacap blog dorang! senang.

mRa amira said...

haha.kan?
mra pun lagi senang google rather than asking people.sekarang da reti semua.senang ^^

yeong ae ida said...

tp apakh slah kalo btnya pda mereka yg telah mengethauinya???....
bkn kes suka main di suap.....
mybe org tue da brabis cri kat google n xdpt2 gak n mybe xpham dgn instruction yg dberikan.....
apa slhnya kalo bkongsi ilmu dgn seseorg... =)
p/s just bg opinion...