Meet This Blog In Facebook !

Sunday, July 4, 2010

.Tutorial Traffic Live Feed Di Sisi Blog.

bile orang mintak , baru aku nak buat .
gedik kan aku .
HAHA !

jadi , ko nak pape, mintak , baru aku bagi .
tak yah ayat lelembut .
cakap jeh . "weyh , nak tutorial buat neyh ."
aku mesti akan laksanakan .
huhu xD

neyh aku bagi tutorial cene nk buat traffic tuh dok diam3 kat tepi blog .
as long tade yang usik , dy takkan bergerak .
bese orang letak shoutbox kan .
aku modified cket , kite letak traffic kat situ .

dah sedia pc dan keyboard , internet ?
bagus .
boleh mule kelas sekarang .

1. DASHBOARD -> DESIGN -> PAGE ELEMENT -> ADD GADGET -> HTML/JAVASCRIPT

2. MASUKKAN CODE DI BAWAH .






<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}


.gbtab{
height:350px;
width:50px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://4.bp.blogspot.com/-lQMcsaOwhNw/Tb5OaFhO5LI/AAAAAAAAAKo/nSdpfBGl6Do/s320/Untitled-1.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>


<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
MASUKKAN CODE KAT SINI
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
3. SAVE !

yang kat kaler merah tuh , ko pastekan code traffic live feed kat situ .
yang kaler biru , gantikan URL tuh dengan URL buatan ko sendrik . tu URL perkataan traffic yang kaler pink tuh . 
button tuh aku buat pakai photoshop .
size dy , 89 x 298 .
standard la tuh .
kalo nk ubah size, ikut suke ko.
tade sape marah .

cara nak dapatkan url .
upload kat blogger , pastu amek URL , pastu ganti kan dengan URL sedia ada.
kalo ko copy paste bulat2 tanpa sebarang edit , ko nye traffic akan sebijik macam aku .
pastu kalau ko ade letak floating button yg gb, fb , tweet2 tuh , sile alihkan ke kiri ye .

kalo tak jadi , sile bgtaw .
ouhh lagi satu .
header tuh adik aku buat oke.
aku mmg tade bakat nk reka cipta header .
nt aku dah reti , aku buatkan .


itu sahaja .
kelas bersurai ...


13 bantah cakap cikgu:

kembatolo™ said...

ari ni da bape kali hapdet?hahaha..

I n n z said...

4 kali baru .
haha.

Hizami Rahim said...

haha.
rajin seyh.
:)

Ery Farieha said...

@I n n z
hadoii
semangat
macam2 dalam kepala otak ko kan?haha

Dakjaat said...

mana2? kenapa aku tak nampak hasilnya? :P

I n n z said...

@Hizami Rahim

terbanyak mase terluang plak. haha !

I n n z said...

@Hizami Rahim

terbanyak mase terluang plak. haha !

I n n z said...

@Ery Farieha

taw x pe .
haha !

I n n z said...

@Dakjaat

kat kanan blog lol .
haha !

Syazwana Jamal said...

code traffic live feed tu mane nak dpt??

Syazwana Jamal said...

code traffic live feed tu mane nak dpt??
=(

nurul umirah said...

camne nak paste code merah tuh ?

eza fuad said...

xblh pun nk..em, c0nfused dgn c0de yg perlu add (kaler merah 2)..mne nk dpt???