Meet This Blog In Facebook !

Thursday, July 8, 2010

.Tutorial Pages.



nampak macam tab , tapi sebenarnya hanya lah pages .
feature baru dalam blogger .
haaa. sape tak tahu , makna nya belum khatam godek blogger.com
jadi, sile berbuat demikian .
tuh belum aku tanya blogger in draft , picasa web album , blogger extension , bla bla bla bla..
oke. membebel plak .

kul 2 pagi , aku type tutorial .
gilosh betul .
dah ngantuk sebenanr nya tapi tak pe la.
kejap jeh kot ;)

1. DASHBOARD -> NEW POST -> EDIT PAGES


2. NEW PAGES .
maka, akan terhasil lah satu kotak yang macam aku punye neyh ;)
pastu tekan button EDIT untuk menambah isi dalam pages.


3. pages neyh bukan macam tabs .
kalo tabs ko tak yah nak buat list macam pages .
ko tekan jeh pape kat tabs, dy akan direct ko terus ke entry berkaitan .
pages neyh ko kene salu updated .
leceh skit tapi tak yah pakai coding , design pe sume .
update macam ko tulis entry .
juz beza nya , ko tulis pastu linkkan dy .
macam aku buat ;)


4. dah siap isi semua dalam pages , ko g kat PAGE ELEMENT plak .
ADD GADGET -> PAGES
letak kan gadget tuh atas kotak blog post .
jangan letak kat side bar .
kalo letak kat side bar ia akan jadi ceni ;


  • home
  • about me
  • tutorial


instead of ;

home | about me | tutorial

jadi letak lah pages tuh melintang supaya jadi macam aku punye, oke ?
paham tak eh aku cakap neyh ?


pastu save je lah .
siap ! ;)

19 bantah cakap cikgu:

kaizen shinobi said...

ooooooooooooooooo nanti aq wat gak... hohoho

dak eina (◕‿◕) said...

huhu i like tut0 nie...tenkiu2 sebab share~~ ;)

Sharinginfoz said...

bagus ni

kembatolo™ said...

macam susah je..tanak r wat..haha

Hizami Rahim said...

haha.
rajin gila buat tutorial.
:D

humaira said...

yeah!!!!
tq tq tq
keh3

I n n z said...

@kaizen shinobi

sile3 ;D

I n n z said...

@dak eina (◕‿◕)

ur welcome .
tade hal xP

I n n z said...

@Sharinginfoz

^__^

I n n z said...

@kembatolo™

ahh kau.
sume nye tanak .
xD

I n n z said...

@Hizami Rahim

hahaha .
dtg mood rajin , buat la xD

I n n z said...

@humaira

welcome3 xD

Syed Fauzi said...

Wahhh suka tutorial ni...aku ada ada gak mintak kat shoutbox 2 3 hari lepas =) thanks a lot

I n n z said...

@Syed Fauzi

mmg untuk hang pun ;)

Cylia Chel said...

sy suka sgt tutorial ni...

eza fuad said...

dh 3 ari duk cube wat pages nih...blh smpi kat link kan utk under pages 2 je! link 2 nk link ke mane??? ble try link kan ke bl0g sayep blek..nk p0st katne plak?? xkan kat h0me???tlg la sayep...k0nfius!

Anonymous said...

assalamualaikum..nak tnye sikit..camne nak wt entry kat stiap tab tuu..coz lau sy wat je msti entry yg xberkenaan pun ade kt stiap tab tuu..leh tolong tunjukkan tutorial die x??plzzz
tq

Misshy Innz said...

@Anonymous

tab pages ni macam kita taip entry yang ber link .
faham tak ? hee ~ ;D

~ WafleCoKLAt ~ said...

mcm mn nak link kn page 2 r ??