Meet This Blog In Facebook !

Friday, September 24, 2010

.tutorial divider di setiap end entry.

ada beberapa orang yang tanya kat FS aku .
cene nak cantikkan blog ?
eh tak susah , ko cat jeh baru .
pastu wat deco ckit .
kalo mampu , upah eric leong .
hehe xD
tade3 . men2 jeh .

aku pun agak pening cene nk jawab soklan nie .
kau rase ape jawapan terbaek eh ?

ko tengok blog aku cantik ke ?
cantik doe , sebab tuh ramai dengki dengan ko .
oke . macehhh ;D
pangggg. perasan !

ko klik je lah kat tab tutorial blog tuh .
apa yang ade , tu je lah yang aku apply kat blog .

meh cikgu nak aja cara nak letak divider di bawah entry .
tutorial ni cikgu adapt kat blog anne boleyn .
nampak tak ade bunga-bunga pink kat bawah setiap entry ?
haaa. ni lah cikgu nak aja.

korunk ni kan manja , macam cikgu .
sume nak cikgu sua kan .
baru nak buat .
carik sendiri malas .
tape , like teacher , like students . kan3 ?
hehehe xD

1 . dashboard .
2 . design .
3 . edit HTML .
4 . tick expand widget templates .
5 . tekan CTRL dan F . pastu cari perkataan ni ;

.post {

pastu nanti akan ada code ceni .

.post {
margin: 0 0 1.5em;
padding-bottom: 1.5em;
border: 2px solid #FFC0CB;
padding:7px;
-moz-border-radius: 10px;
}

6. gantikan code di atas dengan code di bawah .

.post {
background: url(url divider anda);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
padding-bottom:5.5em;
}

7 . gantikan perkataan bold purple tuh dengan URL divider yang korunk nak .

ia boleh didapati di sini --> http://www.glitter-graphics.com/gallery.php?categoryID=64

8 . amek URL yang dalam kotak merah sajork oke . pastu pastekan kat perkataan bold purple tuh .

9. preview dulu then save template . oke ?
tak jadi , gtaw kek den .
sekian. kelas bersurai .
huh . ponek den haaa.

[UPDATE!]
cene korunk leyh tak jumpe perkataan post tuhh ?



nampak tak perkataan post dalam kotak merah tuh ?
ade..
cube cari betul-betul eh ;)

tak pun , cari code ni .
kat bawah code ni , ade code post .

/* Posts
-----------------------------------------------
 */
h2.date-header {
  margin:1.5em 0 .5em;
  }

jumpa dak ?

24 bantah cakap cikgu:

kaizen said...

macam buat jalan jeh pakai divider... hahaha

Najwa cik Qaseh said...

thankz for this tutor :)

Syazwana Jamal said...

x jumpe pekataan .post { tuh..
die search x jumpe pn..

I n n z said...

@kaizen

kah kah kah .
lebih kurang lahh .

I n n z said...

@Najwa cik Qaseh

same3 ;D

I n n z said...

@Syazwana Jamal

mesti ade .
cube cari lagi .

atok said...

baiknye mengajo. bley jd cikgu pasni aha

uSagi-cHan said...

caya lah cikgu nie..lg..lg..ajar lah lg..hehe

.rafiq. said...

btul la lawa. lame tk dtg cni. mkin hari mkin lawa.

I n n z said...

@atok

baik eh?
tak garang eh ?
heheh xD

I n n z said...

@uSagi-cHan

haha. ;D

I n n z said...

@.rafiq.

celah mana lawa.
haha ;D

ceLy. said...

still tak jumpe .post} itu. -_-

nurul umirah said...

tak jumpe perkataan ni : .post {
margin: 0 0 1.5em;
padding-bottom: 1.5em;
border: 2px solid #FFC0CB;
padding:7px;
-moz-border-radius: 10px;
}

dah carik dah .

lady elle said...

der.. aku pn da cr bendalah "post" tu.. menatang FFCOCB tuh xdelah :(

I n n z said...

@nurul umirah
tak jumpe yg serupa tak pe .
tengok kat bhgian yang update tuh

I n n z said...

@lady elle

tak jumpe yg serupa tak pe .
tengok kat bhgian yang update tuh

ain kadir said...

berjaya,,thanks coz sharing..hehe

I n n z said...

@ain kadir

same3 ;D

uNa da wiTch said...

x jumpa jugak
yg update tuh . wuuu
sedeh nip .

inilahidupsaia said...

da jmpe da yg /* Posts tuh , tp kt bwh die xde pun .post { ?

ZIANA ♥ FARREL said...

napa i punya divider hilang terus..help....

Diary Story said...

Thanks ! suke tuto ni ! :D

ツTyra ツ said...

temaseh