Meet This Blog In Facebook !

Saturday, October 30, 2010

.Allah nak uji kita.

Allah nak uji kita - kata cumi ciki .
bila aku mengadu kat dia pagi tadi .

2 minggu ni memang aku di uji hebat .
tapi pelik sebab aku tade marah-marah .
sabar aku tahap tinggi.
heran aku .

dari minggu lepas duet aku asek short .
nak kata makan banyak , aku rase dah beberapa hari aku tak jamah makanan .
semalam lagi hebat .
seharian tak jamah ape .
pening dia tak yah cakap .
memang boleh buat aku tertonggeng-tonggeng .
tapi aku tahan jeh sebab nak study punya pasal .

yang pasal motor aku leaking tuh memang kemuncak ujian, aku rasa .
kau bayangkan semalam aku isi full tank , ari ni dah habis .
macam aku balik seremban jeh padahal  dari taman melati ke uia jeh .
gara-gara leaking .
rasa nak nangis tapi aku mengeluh jeh .
sabar je lahhh.

semalam duet aku tingal RM2 jeh .
sehelai RM 1 dan 2 keping 5posen.
dari malam before , aku tak makan pape .
recession punya pasal .
aku ingat petang tuh , nak turun kiosk , beli roti coklat jehh .
alas perut sudahh .
tetiba time aku menulis , pen aku sume ink tamo kua .
koyak rabak aku conteng kertas nak bagi ade ink .
kau penah dengat kalau conteng pen atas gam , akan kua ink ?
aku cuba gak , tapi nan ado hasil .
last last aku tabah kan jiwa raga , kua g kiosk beli pen .
paling murah sebatang RM 1 .
oke . fine .
amek 2 batang  , abeh dah duet aku .
tapi tadi masa exam , dakwat tersekat-sekat .
macam ape jehh .
memang hela nafas panjang jehh aku menulis tadi .
stress .
sampai lenguh tangan menulis , tekan pen punya pasal .

petang semalam aku fikir 10 kali nak anta mesej ape kat ibu nak mintak duet .
seyes rasa bersalah gile sebab RM 50 tak sampai 3 hari dah habis .
dengan takut takut aku taip gak .
aku letak smiley . (amek hati punya pasal)

tadi pegi exam , perut kosong gile .
hanya ade air kosong semata-mata dalam perut .
aku risau aku pengsan jeh dalam dewan .
alhamdullillah , kuat pun aku .
boleh jawab exam dengan baik , walaupun pen meragam , hujan kat luar , helmet motor sume basah .
tak senang duduk aku dalam dewan tengok hujan lebat kat lua .
helmet aku sangkut bawah seat .
sile bayangkan helmet tuh tadah hujan .
grr x(

kua dewan , pegi ATM .
ayah dah masukkan duet .
lega sikit hati .
withdraw duet , terus pegi taman melati isi minyak .
sebab memang dah E dahh .
risau gile tak sempat sampai petronas tadi .

pastu terus pegi Giant , beli pen dengan pensel .
tapi pen yang diidamkan tade .
pilot rexgrip 0.7 abes .
terpaksa amek 1.0 .
tape . tebal sikit tulisan .
hehehe xD
nak pen mahal jehh .
better dari pen murah tapi pakai sehari dah k.o .
pilot rexgrip tahan bertahun . seyes .
habis RM12 beli pen 2 batang dan pensel .

memule nak beli nasi paprik = RM 4 .
tapi aku rase , berbaloi lagi beli nasi ayam = RM 3 .
jimat singgit .
hehehe xD
singgah kiosk , beli topup RM 10 sebab memang dah tade kredit sangat .
beli roti loaf dengan jem .
ini untuk kecemasan .
pasni aku makan roti jeh hari-hari .
again , recession punya pasal .



bertuah korunk yang parents gaji banyak .
tak pernah short duet macam aku .
hehe xD
tape lahh .
at least , mengaja aku menghargai kurniaan Illahi dan bersabar . (ayat pujuk hati)


one paper done , 4 more to go .
chaiyok3 !

cumi ciki, thx for everything ;)

17 bantah cakap cikgu:

Siti Mashitah Saidin said...

setiap apa yg kita wat, insyallah ada balasan... sabar k..

~cik tiram~ said...

aah...Allah nak uji kita...:)
aku pun penah gak short dwet.nak mtk parents,takot susahkan dorang..huhu..

PutraRocker said...

sabar dan ikhlas pasti hasilnya manis der..o_O

JelinaJoli said...

masa susah buat kita bersyukur bila dah senang nanti...

ah, gua penah gadai rantai sebab x mampu nak makan langsung dah.. tp itu kan lumrah hidup. bila senang nanti, takde la nak riak sangat...



pelajaran.

Fariq said...

nak nangis bce cite awk..
trigt time sy dh xde duit dlu..
trpkse korek2 kat atm..hehe.
nsib baek ade kje awl taun dlu..
so mmg jrg mtk duit kat parent..
tp skrg duit kat atm tgl rm2..
cmne ni..

Jey Yusuff said...

cerita kita sama je. jai juga melalui apa yg u rasa. Tp Alhamdulillah jai dapat lalui dan tinggal 18 hari sahaja lg jai akan menamatkan pengajian

I n n z said...

@Siti Mashitah Saidin

baek ;)

I n n z said...

@~cik tiram~

kannn .
serba salah ouhh nak mintak duet ;(

I n n z said...

@PutraRocker

baek der ;D

I n n z said...

@JelinaJoli

ade gak rase nak jual barang kemas .
hahaha xD

I n n z said...

@Fariq

atm saya pun tinggal rm2 jehh . tru eh ? heheh xD

I n n z said...

@Jey Yusuff


ia pengalaman .
takkan nak senang jeh sepanjang hidup .
;D

Liquid said...

everything happens for a reason k. good luck exam tu =)

-jalan2 lalalaala~

Fariq said...

@I n n z

aah sy tiru awk.. hahaha

Kaizen Shinobi.com said...

sabar der...

ujian tuh bai~

aq pun pernah gak short mase matrik dulu je r. pastuh aq buat pengajaran pada diri aq.

Susun duit makan dan duit benda lain.

Well, kadang terpakai2 gak~

so? apa aq buat?

kalau time kaya (PT ngah masuk r tuh~ hahaha)

aq takkan pakai syiling even 10sen.

Semua aq tabur kat laci, kat locker kat bawah katil...

time2 hujung sem (sekarang lah masanya~ haha)

aq akan bongkar laci, bongkar locker, bongkar semuanya

and ko nak tau syiling aq ade bape hinggit? RM80! hahahaha kumpul dalam bekas kuih (yang bawak masa balik raya tuh~)

Tapi gune pun pabila jadi macam ko r, parents kim 100, 2-3 hari habis 50, ntah ape je aq beli, pastuh mule r gelabah... hahaha

ko gune r tips aq nih~ mnetau berbaloi2 hohoho

"simpan duit syiling pabila kaya~ jangan guna selagi kaya" har har har

kembatolo™ said...

kalo ink tanak kuar, ko try bakar muncung dye ngan api sikit.. insyaAllah jadik.. try r.. =)

ika~~ said...

cian nye
xpe..study mmg mcm tu awk..