Meet This Blog In Facebook !

Sunday, August 1, 2010

.bila rambut dah cantik.

aku perati ade 2 3 4 5 orang blogger perempuan yang dah bukak tudung .
wahhhhhhhhhh ~

apa telah berlaku ?
pakai tudung sebab nak orang puji kau comel bile bertudung kah ?
atau pakai tudung sebab saje nak ikut trend sekarang ?

aku ade pengalaman lebih kurang macam tajuk di atas.
tapi bukan aku lah pelaku nya .
tahun lepas rasanya .

mase tuh aku lepak kat terminal one .
tempat melepak paling hot kat seremban .
wakaka. geli aku .

ade seorang gurl neyh .
dia pakai tudung .
pastu dia masuk salon .
aku rasa dia nak potong rambut kot .
tak lama lepas tuh , dia keluar TANPA bertudung .
dengan rambut yang dah lurus cantik.
wadeheck ?
mane tudung yang kau pakai tadi ?

aku syak dia bertudung sebab before masuk salon rambut dia tak cantik .
bila rambut dah dicuci/potong/pape jelah , dah cantik , so, dy dah tak perlu nak malu sbb rambut dah cantik .

kau nampak tak yang dia dah salah guna pemakaian tudung tuh .
grr x(

kalo kat umah , bile cakap pasal tudung , adik-adik aku mesti hala kat aku .
sebab aku sorang jeh pompuan and tak pakai tudung .
mentang-mentang korunk lelaki .
tapi aku dah kebal dah .
aku buat bodoh jeh .

adik aku pernah cakap .
ustazah dia cakap ;

"kalo perempuan tak tutup aurat , bile dy semayang , semayang dia tak bermakna . "

haaa.
pe korunk nak jawab ?

14 bantah cakap cikgu:

Hamzah Ian said...

betol ke tak bermakne??

ramai je free hair semayang..

I n n z said...

esh.
tak ckp pun , free hair tak semayang.adoiyaii. slh phm neyh xD

♥ifa tasya♥ said...

ade sorg ustaz kt radio bicara psal tudung...
ustaz tu kata, sbg orang islam, setiap kejahatan atau dosa yang kita buat, maka akan ada satu titik hitam d hati kita. kalau kita tak bertudung, setiap kali orang bukan muhrim nampak, akan sentiasa timbul titik hitam tanpa henti,sampailah titik hitam tu berkumpul, menghitamkan terus hati kita dari menerima hidayah Allah. berbeza dengan orang bertudung, bila dia melakukan dosa, hanya satu titik akan timbul setiap kali beliau membuat dosa.lama kelamaan, hati siapa yang lebih hitam? jadinya anda pilihlah yang mana lebih anda mahu..erk.dan bila kita tahu apa yang kita buat tu berdosa, janganlah kita menegakkannya ataupun berbangga dengannya sbb ia menambah lagi dosa sedia ada.

maisyah said...

Betul..betul..
x malu la ni pompuan pakai tudung sebab dia rasa buruk la eh..
sabar ja la..
Hati yang baik adalah lebih cantik d mata orang yang tahu menilai antara kaca dan permata kan Innz kan..

kaizen shinobi said...

maksud ustazah adik ko tuh...

bukankah solat tuh menhindar kita dari perbuatan keji dan mungkar.

jadi, sempurnanya kehidupan harian adalah dengan sempurnanya solat..

kalau dah free hair tuh, x sempurna kan kehidupan seorang pompuan tuh?

bermakna solat dia x semupurna lah..

boleh plak solat pakai telekung bagai~

pahtu free hair..

apa makna telekung tuh?

kenapa xleh jeh free hair masa solat?

sebab itu kewajipan masa solat... kene tutup aurat..

eh? bukan pakai tudung tuh wajib ke?

lalalalala~

I n n z said...

@♥ifa tasya♥

btl3 ;p
thx for sharing yah ;)

oranglidi said...

terminal one tu aku dah pusing skali. hahahaha.

I n n z said...

@maisyah

pakai tudung sebab malu .
esh3.
slh kan ?
xD

I n n z said...

@kaizen shinobi

tu la aku nak cakap .
aku pernah kene marah sbb pegi masjid tak pakai tudung.
kahkahkah.
yg tak boleh bla, aku kondifen plak tuh melangkah masuk masjid.
weee xD

kobEj0rdan~ said...

nice entry! salute la penulis:P

i pon x paham dgn perangai2 mereka 2:) bile di tny dowg solat ke x, dowg jawab solat, bile ditanye knp solat, pandai pulak jawab sbb wajib! so pakai tudung dan ttp aurat 2 hape hukumnye??sunat muakkad ker:P

followed ur blog:) be my follower k later:) nice blog wif nice entry!:)

Hidemichi said...

Innz... gua syg lah kat lu bukak topik ni! Ramai org luar sana mmg dah lupa daratan. sesekali kena gak piat telinga dgn kata-kata.

komen pun bagus-bagus.

I n n z said...

@oranglidi

aku dah muak.
haha !

I n n z said...

@kobEj0rdan~


haha.
tah la.
bile ditegur,mrh .
ckp ingat free hair tak semayang ke ?
adehhh.

I n n z said...

@Hidemichi

esh3.
malu i.
haha.
jom2 piat telinge dorunk sampai merah ;D