Meet This Blog In Facebook !

Friday, April 22, 2011

.chocolate cream puff | cream puff coklat.

first entri untuk hari ni .
cakap pasal makanan pulak .
sekali sekala tukar genre , apa salah nya kann ?
hehe ;)

kelmarin kan aku buat kek coklat tapi tak jadi .
huu T___T
bukan tak jadi ape, kek nya tak naik kembang .
sebab pakai kukus kot .
jadi, ade coklat ganache lebih .
banyak gak lahh .

masa aku tengah lipat kain tadi , ibu suruh aku buat donat lepas tu mandikan donat dengan coklat .
tapi aku cakap " akak nak buat cream puff lahh "

okay , since cream puff aku jadi , meh nak share resepi .


Cream Puff Coklat


Bahan - bahan :

Cream Puff


  • 200 gram tepung naik sendiri
  • 120 gram mentega
  • 300 ml air
  • 6 biji telur

Coklat

  • Coklat masakan
  • Susu pekat (ikut suka nak coklat pekat mana , tapi jangan banyak sangat , nanti manis doshh)
  • Mentega (ikut lah nak bape banyak , just nak bagi dia tak terlalu pekat dan berkilat)


Cara - cara :

  • Panaskan oven dengan suhu 200 darjah celcius selama 20 minit .
  • Masukkan mentega dan air , pastu didihkan .
  • Dah didih , masukkan tepung , kacau sampai tepung sebati dan tak melekat kat periuk .
  • Tutup api .
  • Masukkan telur satu persatu dan kacau sampai adunan licin dan berkilat (tapi aku nye tak berkilat pun, sekadar cair sikit dan tak macam doh donut)
  • Sapukan loyang dengan mentega .
  • Masukkan adunan dalam piping bag , guna nozzle berbentuk bintang dan tekan sambil buat bulatan kecil ke atas loyang .


  • Masak selama 25 minit sampai permukaan puff kecoklatan .
  • Sementara tunggu puff masak , boleh masak coklat .
  • Masukkan coklat dan susu pekat serta mentega, masak guna kaedah double boiler .
  • Bila puff dah masak , biarkan sejuk sekejap , potong puff tapi jangan sampai terbelah dua dan isi coklat .
  • Lepas tuh , suruh satu family rasa cream puff kau sambil paksa diorang cakap sedap , jadi berbaloi lah penat kau memasak . HAHAHAHA !



*hasil nya tade lah cantik macam chef buat tapi aku harap kau tempting lahh tengok cream puff aku ni ;p*






selamat mencuba !
tak susah pun ;)

21 bantah cakap cikgu:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

perghhhh... lazat kot. mesti cube la camni.

zida said...

perghhh kena try buat kat egypt niii~ hahaah zida mengidam sangat, tapi kat egypt takde pulakkk adoiii

ceLy. said...

pnah try beard's papa tak? situ cream puff dye besst! :DDD

Liyana Aziz said...

aduh... tengah malam begini pulak.. baru kuar dari dapur dengan kuciwa sebab x de makanan.. lapooooo

ishiko said...

inzzz.... ehemm.. sedpnye.. pantang tgk cekelat-cekelat nih.. wuwuwuu~

RasyidHamid said...

tipu..gambar google..LOL

Misshy Innz said...

@0sh!Nz d' sen0r!ta

sila sila ;)

Misshy Innz said...

@zida

aduhh, kesian nye. boleh try wat. senang je ;)

Misshy Innz said...

@ceLy.

beard's papa ke bread papa ?

Misshy Innz said...

@Liyana Aziz

aiyak , salah innz ke ? thee ^__^

Misshy Innz said...

@ishiko

meh meh dtg kat rumah , ada lagi ;)

Misshy Innz said...

@RasyidHamid

gambar aku lahh gilaaa. haha

syazwana said...

dem aku dah la hantu cekelat.
sedapp gile weh
=.=

rafiq said...

nampok sedap. belanje satu?

khairiyah said...

wallaaah! tgh2 syok usha creampuff neh tetibe pewot bebunyik.apekah?? wuu. inzz,pos sini 4ketol! hee :P

Misshy Innz said...

@syazwana

huu ~ tak taw3 ;p

Misshy Innz said...

@rafiq

bolehh ;p

Misshy Innz said...

@khairiyah

posmen belum start keje ;p

::dAuZsHaNLeY:: said...

looks gojes! sedapnyeee!

sherah said...

boleh dah kawen nih XD

nur hafiza rahsid said...

cayalahhh innz!! aku buat dulu tak jadi.die jadi sangat menyeramkan aje T_T