Meet This Blog In Facebook !

Thursday, January 28, 2010

.korunk ada? try story tengOk.

aku boley bayang by time aku kawen,ade anak
pastu nak cite kat dorunk psl life aku mase kecik-kecik kat dorunk
mesti aku kene gelak
'kampung nye mak ni' kata mereka dengan muka minta penampo
'sape kampung? korunk la kampung sebab tak rety men permainan tradisional' jawab aku
'orang kampung je men mende alah tu sume' balas mereka dengan muka mintak kaki
'sape mak skunk? aku ke kau?'aku da teremo.

haha !

aku dulu men pondok-pondok,masak-masak,guli,baling tin
sampai ayah siap buat 'rumah' untuk kitorg main kat bawah
ari-ari pas mandi je sume kawan-kawan kumpul kat rumah aku
(dulu aku bangun awal pagi weh.sejak dok taman je aku pandai bgn tengah hari sebab dah tak de pe nak wat bile bangun pagi-pagi)
bawak macam-macam 'junk' untuk kumpul buat barang dapur sbb plan nak main masak-masak rini

pastu semua spread
alip ngan aswad cari kayu,daun-daun kering  
aku g cari 'sawi' (rupe dy sebijik mcm sawi,tp bukan sawi)
ano masuk hutan depan uma,cari daun lebar
nurul g balik uma, amek lighter
iti g cari getah tayar nak wat bakar
yang kecik-kecik (budak-budak tadika) dok dlm 'rumah' men cikgu-cikgu
ayah sediakan blackboard n chalk kaler-kaler ag

belakang uma aku dulu ade lombong
ibu salu pesan (mOre to menakutkan sebenarnya)
'ko pegi la lombong tuh tengah-tengah ari,nanti ada antu tarik kaki ko baru ko taw'
tapi ade kitorg nak percaya? lalalala ~~
ibu cite la dulu time dy muda-muda (ibu da lame duk kg tu) ade sorang ni tengah mandi pastu tibe-tibe dia ilang sebab antu air tarik dy. sampai skunk ta muncul-muncul.
aku ngan kawan-kawan pun melongo je dengar
tapi ade kitorg kesah ? lalala ~~
lagi buat pancing, tangkap ikan ade la.
hahahaha !
agak-agak da basah sua,terus terjun,bajet mandi pantai
yang pompuan duk2 kat gigi air
men baling-baling air kat dak laki (ayu la kunun.padahal...)
padahal LOMBONG je.
kahkahkah.

pas mandi petang,dalam kul 5 cmtu,g jalan-jalan keliling kampung
jalan kaki weh
skunk nak jalan kaki ? tak dayo den do =D

kalo time pose ag syOk
sebab ley kua malam
hari bese tak dapek do
pas buke,semayang maghrib sume, berdesup kua uma
sambung maen plak
'rumah' da ade lampu
tak takut da
kadang-kadang ajak dak-dak bawah men bunga api,men mercun kat umah atam kat atas
bila ibu da tepon uma atam baru rety nak balik
tapi kadang-kadang malas nak balik
tido terus uma atam
sahur nt dapat makan ayam
hehee :D

esh.
memang syOk la dok kampung !
walaupun skunk aku da kekwat ngan kampung
'dasar budak kampung' kata-kata seorang yang tak soda diri. muahahaha !
tapi aku maseh ingat kenangan-kenangan menusuk kalbu itu
best weh !

tgk la anak-anak aku nanti
memang aku jadi stok gelak dorunk ar kalo aku cite sume mende ni kat dorunk
berani r nak gelak kat aku,siap la mereka.
hOhO
pehal garang sangat aku ney ?


^___^

2 bantah cakap cikgu:

helena's said...

huihhhhh imaginasi innz nih terlebih sudah nih..hahaha tp boleh lah..hehehe

I n n z said...

hee :)