Meet This Blog In Facebook !

Thursday, May 17, 2012

.sok sek sok sek cik innz.

kalau di tanya , siapa idola aku ?
dalam diam , aku sangat mengagumi ayah aku , Encik Mohamad Jamil .

Pendidikan 
ayah aku sekolah sampai darjah 6 je .
kau bayangkan pendidikan apa yang ayah aku ada setakat darjah 6 pada tahun 1976 ?
dulu ayah aku tak pandai langsung english .
suprisingly , ayah aku kekadang kene attend workshop , aku ada lah jugak skodeng skodeng notes dia , dia tulis dalam english .
aku senyum je ;)

percaya tak , masa aku duduk kat paroi , rumah yang kitorang tinggal , ayah yang bina .
electricity , air , semua dia buat sendiri .
tak pernah aku tengok ayah aku tak tahu nak fixed something .
except for major things like kereta hancur ke .

adik aku , aliff , sebiji macam ayah aku .
baideway , ayah aku technician .
keje dia maintain/fixed machine kat kilang .

Agama
ayah aku asal dari kedah .
tok wan aku orang alim gak laa .
family belah ayah aku semua baik baik .
yang perempuan semua pakai tudung .
alhamdulillah .

masa aku kecik , aku belajar baca muqaddam dengan ayah .
setiap malam , lepas maghrib , ayah ajar aku ngaji .
tapi seyes garang gilaaa .
aku mengaji sambil air mata tik tik tik atas muqaddam .
punya scary kalau mengaji dengan ayah .

habis muqaddam , naik quran , aku ngaji dengan ustazah dekat kampung aku .
aku pun dah tak sanggup nak mengaji dengan ayah lagi .
HAHA !

Rupa Paras 
orang kata muka aku ikut ayah .
kulit aku hitam manis macam ayah .
aku tengok muka ayah aku tak pernah berubah .
maintain je gitu .

masa aku form 4 , kawan aku datang rumah , kebetulan masa kitorang nak keluar , ayah aku balik keje .
kawan aku tolong bukak kan pagar sebab aku tengah nak keluarkan motor .

Kawan : abang kau eh tu ?
Aku : hah ? aku mana ada abang weh , ayah aku lah .
Kawan : muka macam abang kau je .

either ko nak cakap muka aku iras ayah aku or kau nak kata ayah aku nampak muda .

HAHA !




kalau boleh , aku nak suami macam ayah aku .
serba boleh .
ayah aku boleh masak dan dia suka mencuba masakan .
kadang kadang dia masak dinner untuk kitorang .
kitorang telan je , dah lapo .
HAHA !






apasal air mata aku menitik ni ?
ayah marah ke aku tulis pasal dia kat blog ?
HAHA !



kbai <3


2 bantah cakap cikgu:

Muhammad Rafiq bin Hasrudin said...

ayah kau yang muda or ko yang tua ke?
kekeke

aku pun teringat ngaji smbil kena marah ngan ayah, boleh ngis beb

Cik Bhulat said...

wah..best nya ayah dia :)) hehe
kita dulu belajar matematik smpai nangis2 jugak sbb ayh ajarkan.sbb tu fail.bljar sbb takut! haha