Meet This Blog In Facebook !

Tuesday, November 11, 2014

Macarons Yang Menggila

Hari jumaat ke sabtu lepas tah , aku try buat macaron .
Aku buat saiz duit syiling 50 sen je . Kecik , sekali ngap je . Nyum nyum .
First attempt jadik ! Perghh , riang gembira hati ku .

Isnin aku buat lagi , aku double kan adunan , pastu saiz aku besarkan .
Hampa . Bila bake , jadi leper , kaki dia tak keluar .
I iz kecewa T_T
Aku syak salah aku masa piping sebab aku buat bulatan macam melukis .
Padahal kene tekan kat tengah sampai dia kembang sendiri ke tepi .

Tapi aku tak putus asa .
Hari ni aku buat lagi !
Saiz dia sama cuma aku tak piping style melukis .
Aku pipe tengah pastu biar dia merebak .
Kemain tembam bila piping macam tu .

Bila bake , leper lagi .
WHYYYYYYY ?

Aku buang semuanya ! Kecewa terlampau !
Sampai bad mood sepanjang hari .

Now aku decide nak buat mini macarons je .
HAHA !
Ingat aku nak surrender ke ?
Bila bab masak ni , susah aku nak surrender .
Ce kalau bab belajar , tayah usaha pun , aku dah surrender peluk bantal .
HAHA !

Alhamdulillah. Allah kurniakan aku akal yang cepat pikap :)

Back to macaron .
Esok aku nak buat lagi .
Saiz duit syiling 5 kupang tu .

Dahlah harga telur gred A sebijik jatuh RM 41 sekarang . Sepapan RM 12 .20 . Mak ai , menggigil nak bayar haaa . Mahal oi !

Pastu hand mixer aku plak dah boleh pakai sebelah je . Dugaan betul wei .

Doakan aku berjaya membuat macarons kay !



Kbai <3
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 bantah cakap cikgu:

nabilah_2908 said...

Good luck...dah menjadi nanti..sila share gambar...heeee.. :)