Meet This Blog In Facebook !

Wednesday, April 10, 2013

.my first wedding cake.


last weekend aku busy gila .
dari aku bangun tido hari sabtu sampai ke maghrib , keje aku dok ngadap wedding cake untuk abang sedara .
gigih gila buat sampai 2 3 kali kua pergi kedai sebab salah beli whipping cream la , butter tak cukup , gula kastor habis .
tapi takpe , aku suka buat even rasa nak patah pinggang sebab berdiri je buat keje .

tambah pulak , aku bukan buat kek je tapi buat semua kerja rumah .
basuh baju , sidai baju , kemas rumah , mop lantai , masak lunch , lipat kain yang stok seminggu tak berlipat .
ada adik 3 orang pun , sorang tak boleh pakai .
dah nama pun lelaki , memang pemalas kan nak tolong kakak buat kerja rumah .
nasib baik kakak diorang ni superkak .
kalau tak , buat kerja sambil nangis .
HAHA !

kek pertama siap , perasa strawberry .
aku bagi adik aku rasa , dia cakap "sedap gila weh , aku nak lagi !"
bila aku cakap takde , terus tacing dengan aku .
siap cakap "kek untuk bande kau buat , tapi bila adik adik mintak , kau taknak buat pun"
merajuk dengan aku .
tak sangka . tanjat gegirl dengar .
tapi memang dah lama aku tak buat kek untuk dia .
sebab i is malas .
cakap je nak buat tapi tak buat buat .
tu yang dia hanginn je dengan kakak dia yang cakap tak serupa bikin .
HAHA !

bila dia dah cakap macam tu , aku rasa kesian pulak .
aku bukan boleh adik adik tacing dengan aku .
padahal aku bukan tak boleh tunaikan permintaan diorang .
kebetulan pulak aku tengah membazir letrik , apa salahnya aku buat sebijik tuk diorang jugak kan .

so , aku decide nak buat rainbow cake tapi dapat 3 kaler je sebab ada 3 emulco je kat rumah aku .
jadi , rainbow cake aku berperisa strawberry , pandan dan blueberry .

lagipun , selama ni aku dok usha je kat gugel gambar gambar rainbow cake .
nak buat nya tah bila .
lepas tu gaduh carving la ape lahh padahal bukan susah pun buat .
HAHA !


ini lah rupa rainbow cake aku .
ini lah kek paling sedap pernah aku buat *gila tak malu cakap kek sendiri sedap*
sebab ada perisa .
selama ni buat kek coklat dengan vanilla je .

malam tu , aku bbm abang angkat aku tanya dia kat mana .
aku nak bagi kek .
tapi bukan rezeki dia .
sebab dia kat kelantan .

lepas tu , aku bbm afiq , tanya dia ada kat umah ke tak .
dia ada , kebetulan aku nak kua pergi beli tudung , terus singgah rumah dia kejap anta kek .
tak lama tu dia bbm cakap "kek awak sedap , kenapa bagi sikit sangat ?"
aku dah senyum lebar dahh .
satu kepuasan taw bila orang cakap masakan kita sedap .
HAHA !

esoknya dia mintak aku buat kek lagi .
sebab katanya sedap sangat .
gedix sangat kan ?
HAHA !

aku bawak balik uia sikit , nak bagi kekawan rasa tapi apakan daya , aku sangat lapar dan telah memakan kek itu sampai tinggal 2 potong je untuk kekawan =.='
sempat bagi anum dengan yana je rasa .
nasib baik diorang pun cakap sedap .
hehe ;D

sekarang ni , hari hari aku dok tgk gambar kek sendiri .
rasa nak balik rumah pastu bake cake ni lagi .

eh lupa plak , ni kek kawen abang sedara aku .
3 tingkat sebenarnya tapi yang ada dalam hp ni je .
gambar yang lain dalam camera .
dan camera tu kat rumah .


masa aku datang hantar kek ni , mak ngah aku cakap cantik .
dia cakap aku pergi kelas buat kek sebab kek nya cantik .
sepanjang hari lahh dok cakap pasal ni .
dan aku haruslah menafikannya .
sebab aku memang tak pergi apa apa kelas pun .
selain kelas kat uia ni .

dan haruslah mak ngah aku paling tak sabar nak rasa kek tu .




alhamdulillah , semua kek tu sedap dan semua yang makan amat menyukainya .
terima kasih resepi !







panjang pulak entry .
hehe .



kbai <3 data-blogger-escaped-br="">

2 bantah cakap cikgu:

~ yoona ~ said...

Weee. comelnya kek.. mcm sedaaapp :D

J.Syazwana said...

nak jugaakkkkkkkkkkkkkkk !!
T___T