Meet This Blog In Facebook !

Tuesday, January 13, 2015

.Resepi : Crispy Pocket Bread.


Hola !

ni gara gara terliur tengok dekat IG .
nampak delish je gambar dia .
rasa nak kunyah kunyah handphone . HAHA !

dengan semangat kerajinan yang jarang jarang ada , aku pun buat jugak lahh Crispy Pocket Bread ni .
cume filling dia aku create sendiri ikut tekak aku .
kalau korang nak ikut , silakan , if not , aku tak marah .
ikut lah tekak korang ye .
aku bagi guide je .

aku bagi resepi crispy bread dulu ye .
filling tu boleh ubah .
lantok korang ler nak buh filling apa .

RESEPI CRISPY POCKET BREAD

Bahan :
roti putih
telur untuk sapu
breadcrumbs (tanak pun takpe tapi takde lah rasa crispy crispy ye)

Cara :
1) gelek roti putih tadi menjadi leper .
2) isikan filling dan cheese cheddar/mozarella (kalau mahu) di tengah roti .
3) sapukan telur si tepi tepi roti untuk memudahkan ia melekat bila ditekan dengan garfu .
4) tekan tepi roti guna garfu .
5) salut dengan telur pastu salut dengan breadcrumbs .
6) goreng dalam minyak sederhana .




Filling 1 : Chicken with Cabbage and Mozarella Cheese

Bahan :
Ayam rebus (dicarik)
Kobis
Bawang besar
serbuk lada hitam . garam dan perasa

Cara :
Tumis bawang besar .
Masukkan ayam rebus yang dicarik . goreng sekejap .
Masukkan kobis .
Perasakan dengan serbuk lada hitam , gula , garam , ajinomoto (jika perlu)
Siap !



Filling 2 : Creamy Chicken with Cheddar Slices Cheese

Bahan :
Ayam kisar
Mixed vege
Mushroom cream (aku guna yang campbell dalam tin tu)
Bawang besar cincang
Sedikit air
Garam, gula , ajinomoto , serbuk lada hitam

Cara:
Goreng daging ayam kisar dengan minyak sedikit sampai kering airnya . Ketepikan .
Tumis bawang besar .
Masukkan mixed vege .
Masukkan ayam kisar tadi .
Masukkan mushroom cream . Kalau pekat likat , masukkan sedikit air .
Perasakan dengan gula , garam , ajinomoto , dan serbuk lada hitam .
Siap !


Selamat mencuba ! senang dan sedap . insya Allah .




kbai <3

0 bantah cakap cikgu: