Meet This Blog In Facebook !

Saturday, June 10, 2017

.cetaphil | bagus ke tak ?.

Hi !

Rasa nak share pulak pengalaman guna produk Cetaphil ni .
Mungkin ramai yang syorkan guna produk ni untuk jaga kulit muka uols kan ? Orang kata bagus . Even skincare expert pun suggest the same products.

Senang dapatkan dekat drugstore . Mahal jugak laa . HAHAHA !

Rasa rasa aku dah sebulan lebih kot aku pakai Cetaphil ni . Aku dah beli second bottle dah . Tapi yang kecik je tu . Yang 125 ML je . Tu pun dah belas belas hinggit dah harga nya . Huhu .

Masa aku memula pakai ritu , kulit aku tengah breakout teruk jugak . Jerawat tanak surut . Dah start merah , sakit gilaa . Kulit mengelupas , kering . Aku dah buntu nak cure acane . Kawan aku sajes guna Cetaphil .

First week guna dia sahaja , okay . Bangun pagi , kulit kau rasa moist je . Takde rasa kering macam sebelum ni . Aku puas hati la kan .

Second and third week , kulit dah start kering balik , mengelupas , whitehead banyak gila especially area batang hidung , tepi hidung kiri kanan dan sekitar mulut . Kalau whitehead dah keluar , makna nya kulit kau dah rasa kasar . Sumpah rimas !

Aku continue pakai Cetaphil jugak as pencuci muka tapi tambah rawatan lain . HAHA !

Sebelum tidur , aku pakai masker serbuk kunyit + yogurt asli + madu tualang . Pakai sampai kering . Jangan pakai toba bona do . Kang lamo nak kering . Naik menyampah pulak kau tunggu kan ? HAHA ! Lopeh tu cuci mo air . Kulit akan kuning sikit , aku  tenyeh mo yogurt asli tu sikit sampai hilang warna kuning dekat muka . Lopeh tu cuci dengan Cetaphil .

Apo den ghaso ? Kulit moist jeee wehh . Perghh . Magic betul lahh . Esok bangun pagi takde dah kulit kering . HAHAHA ! Tapi kono buek hari hari lahh .

Aku ni jonih bangso pomaleh , kadang-kadang tu maleh yo , dua hari tak buek masker , mengelupas balik kulit muka aku . HAHA ! Time tu baru heboh nak tepek bagai .

Ehh lupo nak koba , kok muka ado whitehead , dah ghaso berbijik-bijik kulit tu , sapu soda bikarbonat + air , jadikan paste . Pastu tenyeh sekuat boleh dekat area yang ber whitehead tu . Aku tenyeh dekat satu muka .HAHA ! Lepas tu baru sapu masker kunyit tadi .

Skrub soda ni jangan buek hari hari do . Kang kok hilang kulit muka dek terhakis kang , jangan salahkan acik yo . HAHA !

Masker kunyit ni boleh buat kulit kau cerah kalau pakai konsisten . Tak tipu . Sekarang tangan aku nampak sangat ketara legam ehh banding dengan muka . HAHA !

Sekarang aku masih pakai lagi Cetaphil tu as pencuci muka je . Pelembap dia ada tapi tak goma den pakai do . Berminyak bona . Moisturiser aku pakai time sebelum apply make up je . Tu pun aku pakai pelembap Safi Gamat . HAHAHA !

Gambar takdo , Maleh eh lahai nak transfer masuk PC . Meh laa jumpo den dopan dopan kok nak telek muko den nia . HAHA !

Takdo ploles de tapi elok lahhh sikit . Bekas jerawat pun macam dah pudar sesikit . Lambek sikit lah yo nak elok sobab bajet ehh tak banyak mano . HAHA !

Kbai <3



1 bantah cakap cikgu:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

Ada tgk kat guardian cetaphil ni ..mahal 50 lebih ..tapi saiz besar