Meet This Blog In Facebook !

Tuesday, March 7, 2017

.Trip to JB.

Hi !

Woah ! Setahun takde entry langsung. Betul hilang passion ni. HAHA ! Maaf lahh .
Sekarang ni baru ade mood nak menulis . Tu pun share pengalaman je . Hiks .

Hari Sabtu dan Ahad yang lepas (4 & 5 March 2017) , aku dengan kawan , Nik , buat lawatan jalan jalan cari makan dan cari jodoh dekat JB . Kitorang berdua jek dari Seremban , pinjam kereta Axia ibu . Hehe . 2 hari satu malam je sebab Isnin budak Nik tu kerja . Aku je jobless . Wakaka .


Just in case korang dah lupa cemana muka dak Innz , empunya blog ni . HAHAHA !


Ini lah Nik . Partner travel saya .

Kitorang gerak dari rumah (kitorang setaman je) around 930 pagi macam tu . Keluar dari tol Senawang around 1000 pagi.

Kitorang singgah sarapan dekat RnR Ayer Keroh sebelum sambung driving ke JB . Sambil makan tu , Nik tolong book kan hotel kat Danga Bay . Alhamdulillah rezeki kami , kami dapat hotel yang sangat lah selesa , cukup serba serbi harga below RM 100/night . Sebab Yana kata hotel area Danga Bay tu mahal . Mungkin juga sebab bukan time cuti sekolah kot . Hehe .

JB is totally a new place for both of us. We never been here before . So, we depend on Waze and Google Maps 100% . Aku pun paling jauh dekat Johor tu sampai Skudai rasanya tapi tu pun time hantar Bande tunang . Tah berapa tahun lepas punya cerita dan tak berjalan mana-mana pun time tu .

Kitorang book hotel dekat I Leaf Boutique , Danga Bay . Rate dia RM 88 semalam dan deposit RM 50 . Kitorang checked in pukul 3 petang . Ngam ngam kitorang sampai dalam 15 minit sebelum pukul 3 petang . Sampai je , terus checked in , lepak hotel kejap , pukul 4 keluar cari makan . Lapo oi . HAHAHA !

Ini lah hotel yang kami stay for a night . I Leaf Hotel , Danga Bay . Sebaris dengan Tune Hotel . Bilik kitorang ni bilik Deluxe Room kalau tak silap . One queen bed size . Tuk dua orang je kot . Okay lettew .





Mini fridge tu penting oiii . Sejuk lagi . Jangan risau .


Aircond je ade . Kipas takde . Okay la tu . Dok hotel takde aircond , nak kene ketuk ka ?




Toiletries semua complete . Kitorang memang tak bawak towel langsung . HAHA ! Memang konsep redha je lahh kalau hotel tak provide towel . HAHA !

Cadang nya nak makan dekat Medan Selera Hutan Bandar tapi bila sampai macam belum bukak lagi . Rupanya memang belum bukak . HAHAHA ! Kitorang dah lapar sangat , taleh nak fikir ape lagi , terus cari nearby mall . Jumpe ah KSL City . Makan KFC je kat situ . HAHAHA !

Lawak hokey , datang jejauh , makan kepsi je . HAHAHA ! Sedih pun ade tapi sebab dah lapar nau nau . Telan je lah apa yang ada . Lepas tu tak taw nak pergi mana , kitorang balik je hotel terus . Sementara tunggu malam , chill chill je dalam bilik .

Lepas maghrib , kitorang terus gerak gi Kilang Bateri . Konon nya nak makan lahh sebab tengok review banyak cafe hipster kat situ and weols pun memang kaki makanan hipster dekat Seremban ni . HAHA !

Ramai orang okay . Alhamdulillah dapat jugak parking . Jenjalan luar dalam Kilang Bateri tu . Kat luar tak banyak dangat cfe hipster nye tu tapi subhanAllah mahal nya makan kat situ . Okay , terus je jalan tak pandang dah cafe cafe tu semua . Bukan tak mampu tapi terlalu pricey rasanya untuk makan dekat situ . Tak pe lah , kita jenjalan je lah ehh . Cuma mampu beli air big cup tu je , HAHAHA ! Ouh ya , dekat dalam tu ade je foodcourt . Harga pun standard food court je . Tak lah mahal sangat tapi kitorang tak makan kat situ pun .

Last last call Yana . faizal , laki Yana , bawak kitorang pi makan dekat Stulang Laut . Makan makanan panas sajork . Sekali lagi , kami dah kelaparan , tak fikir dah nak makan pepelik kat Johor tu . HAHAHA !

Lepas makan , Faizal dengan Yana bawak kitorang pergi night walk dekat Bazar Karat JB . Besar bazar nya , banyak kedai ala ala Chow Kit gituuu . Lepak sampai pukul 2 pagi . Kurus kaki weols berjalan pergi balik dalam area bazar tu sahaja . HAHAHA ! Survey jugak barang-barang dekat situ . Mahal lahh bagi aku . So, takde lah beli pape . Pergi balik kosong jek . HAHA !



Balik tu tido je sampai tengah hari esok . Sebab memang plan nak bangun then check out je . Malas nak pergi balik hotel bagai kan . Minyak kereta tak murah sekarang ni . Dah check out , terus pergi Tanjung Puteri . Faizal yang sajes tempat tu . Untuk selfie  boleh lah . Hehe . Dari situ dah nampak Singapore dan line handphone aku pun dah takde , Dia dah start nak roaming . Mak ai , memang kitorang on airplane mode terus . Risau pulak kang dia roaming tak pepasal . HAHAHA !


Ni area Tanjung Puteri .


Sane tu dah Singapore . Boleh nampak kereta banyak nak masuk Malaysia . Wahh , Malaysia tekau . HAHAHA !





Lepas tu terus ke rumah Yana amik dia nak bawak pergi lunch . Laki Yana kerja , budak tu taleh nak memasak , mabuk . Kang kebuluran pula kawan aku sorang tu kan . HAHA ! Dah tengah hari , aku dengan Nik dah lapar . Kitorang pergi AEON sahaja sebab dekat . HAHAHA ! Makan Kenny Rogers , okay . Lawak lagi sekali . HAHAHA !


Around 6 kitorang keluar dari tol , stucked dalam jammed dekar Ayer Keroh sampai Senawang dekat sejam lebih jugak lahh . 930 malam , kitorang sampai Sikamat . Singgah makan dekat Temiang dulu baru balik ke rumah .

End of JB trip for both of us . Banyak tempat tak pergi sebab kitorang banyak waste time searching for jalan around JB . HAHA ! Gitu lahh tourist . Insya Allah kalau ade rezeki , kita pergi lagi . Kalau takde , tak pe lahh , Nak buat cemane kan .