Meet This Blog In Facebook !

Friday, November 28, 2014

.belajar buat cookies secara online !.

Hola !

Business yang aku buat secara part time ni specialized more on cookies .
Alhamdulillah , cookies aku dapat sambutan .

Dan , ramai jugak lah yang tanya dekat whatsapp , IG , facebook , tanya pasal kelas buat cookies .
Aku refuse sebenarnya sebab aku takde qualification cuma berbekalkan minat. HAHA !

Tapi bila fikir balik , macam cool je buat kelas .

ONLINE CLASS ni takde aku ajar secara praktikal ye .
Aku boleh guide dari jauh je .
Peralatan kat rumah aku tak lengkap macam studio .
So , sebagai alternatif , aku buat lahh online class ni .

method of communication cuma melalui whatsapp , SMS , call , email , fb .
mostly yang join online class ni connect thru whatsapp je .

aku provide full recipe and steps , guide cara cara nak buat semua , tips and so on .
lepas tu korang buat sendiri kat rumah bila free .

buat masa ni , aku cuma buat class untuk resepi cookies/biskut dan congo bars .
kalau ada yang berminat , boleh contact aku ye :)
nanti aku bagi details :)

tanya je , tanak join pun takpe .
aku tak makan orang walaupun garang dan tegas sikit .
HAHA !


*IG tu aku tak dapat nak update sebab handphone aku rosak . aku sekarang pakai bb yang boleh whatsapp je . sobs sobs . kalau nak tengok testimoni ke , produk ke , boleh lah view ye . tak private pun *

so , ini lah cookies yang ada dalam module online class buat masa ni .


*Love Cookies*


*Choc Chips Cookies*


*Nutella Pod Cookies*


*Congo Bars*


Kalau ada yang berminat , boleh terus contact aku ye .
Marilahh kita buat cookies dengan sedap dan habis sebalang dalam masa sehari !
HAHA !

kbai <3

Monday, November 24, 2014

.kita hanya merancang.

sepatutnya ,

minggu ni aku off kitchen sebab aku nak rest .
aku bukan lah nak kemana mana ke .
cuma aku nak rest .

sejak akhir akhir ni kepala aku serabut sangat wehhh .
aku yang over emo pastu taleh nak control perasaan kata Izzat .
so , semua benda pun aku fikir , sebab tu jadi serabut sangat aihh .
haihh ~

tapi itu lahh kita merancang tapi Allah yang decide .

Alhamdulillah order minggu yang sepatutnya aku off ni berderet deret masuk .
Alhamdulillah . Alhamdulillah . Alhamdulillah .

aku tak hari hari baking .
selalunya selang sehari sebab orders tak banyak sangat .
aku jual cookies je pun bukan nya jual nasi berlauk yang hari hari orang nak makan kan . 
HAHA !

tapi since jumaat lepas sampai hari ni , hari hari aku dok baking .
penat juga tapi ini lah rezeki aku buat masa ni .

tapi aku di uji sikit .
handphone yang aku buat cari rezeki , handphone yang banyak tolong aku update produk kat IG kat wechat dah rosak T____T
aku memang tak dapat nak ganti baru sebab duit yang aku ada tak sampai RM 100 pun .
ye , aku belum bekerja .

buat sementara ni aku cuma dapat whatsapp aje .
itu pun thru blackberry yang tunggu time nak shut down je .

aku mengeluh juga sebab sekarang semua pakai online je kan .
aku pun dapat customer ramai melalui instagram .
tapi bila fikir balik , Allah nak uji aku .
okay , dah stop mengeluh .

takpe , insya Allah ada rezeki kot lain tu .
nanti dapat lahh handphone baru kannn :")


okay lah , aku nak rehat jap .
baru habis baking cookies untuk pick up esok .


kbai <3


Sunday, November 23, 2014

.biskut simple tapi sedap.


cite pasal biskut je lahh kau ni Innz .
HAHA !s
sorry . hidup aku sekarang memang asyik hadap biskut je .
so , korang pun aku paksa hadap biskut jugak lahh ye .

biskut kali ni aku namakan dia LOVE COOKIES .
biskut ni terhasil secara tak sengaja .

adunan tak jadi , so aku modified resepi terus jadi biskut sedap ni .
phew ~

dan tak sangka sekarang biskut ni jadi TOP DEMAND dari customers .
ramai customer yang dah dua tiga kali repeat biskut ni .
ada yang sampai tahap teringin termimpi mimpi .

tak sangka kuat penangan LOVE COOKIES ni .
bak kata salah sorang regular customer biskut ni "memang dah jatuh cinta sangat dengan LOVE COOKIES ni"

aku cuma mampu berterima kasih dekat Allah sebab kurniakan aku rezeki ni .
Heheee .


*ini lah rupa LOVE COOKIES pojaaan ramai ituu . setiap cinta ada choc chip taw*



*aku jual dalam balang besar ni je . berat 600 gram , harga RM 34 TAK TERMASUK kos pos*



*yang ni packaging untuk pos . aku cuba kurangkan peratusan hancur biskut dengan bubuh air bubble dalam balang dan wrap sekali lagi dengan air bubble dekat luar balang sebelum masukkan dalam kotak dan balut . well , kau tahu je lahh orang poslaju buat kerja macam mana . memang cecampak je parcel ni even kau tulis fragile pun . Insya Allah selamat . dah pernah try dekat biskut yang lagi rapuh dari biskut ni dan customer cakap pecah sikit je dekat atas yang lain okay*




ada yang nak try takk ?
boleh whatsapp aku dekat nombor yang tertera ye .

pre order 3 hari sebelum pick up / postage date .
sebab biskut ni take time nak buat dia .
hehee .



kbai <3

Tuesday, November 18, 2014

.Japanese Cream Puff.


Hye !

Korang pernah makan cream puff ?
Cream puff ni dah lamaaaa dah orang buat .
Aku pun pernah buat sebelum jadikan ia produk meniaga .
Hehehee .

Sekarang aku jual cream puff ni .
Sebelum ni aku jual Cream Puff tapi lepas dapat resepi baru yang lagi sedap , iaitu Japanese Cream Puff , aku terus decide nak stick to this recipe je .
So sekarang , aku jual JAPANESE CREAM PUFF sahaja .


*Ini adalah Ordinary Cream Puff  without crunchy crumbs*

Sedap weh !
Serious .
Sebab ada crunchy crumbs atas puff.
Memang delish lahh .


*Ini pulak Japanese Cream Puff . Yang merekah rekah kat atas tu lahh crunchy crumbs . Ibu aku cakap menggerutu . HAHAHA !*

Kalau korang nak rasa , silalah google resepi dan buat .
Kalau malas , meh order je kat aku .
HAHAHA !

Tapi aku kat SEREMBAN je lahh ye .
SELF PICK up ONLY .
kuikuikui :D

Aku jual by box .
Minimum 9 pieces , RM 15 .
Filling aku buh Vanilla Custard Cream yang super sedap .
Sampai tahap mengidam termimpi mimpi punya sedap !
HAHA !



*Atas tu aku saljikan dengan Gula Aising ye bukan tepung *


*Filling Vanilla Custard Cream bukan Custard yang kenyal tu taw taw . Yang ni overbaked sikit , reject , stok masuk mulut sendiri je . Letak sebab nak tunjuk cream je . Hik hik hik*

Alhamdulillah dah beberapa box sold .
Ini antara feedback dari customer .
Ada yang dah repeat order pun untuk Japanese Cream Puff ni .
Sedap katanya .

Customer happy , aku lagi lahh happy .
Alhamdulillah . Alhamdulillah . Alhamdulillah .





Instagram : Cookies By Farah
Whatsapp / SMS : +6013-6429871




kbai <3

Tuesday, November 11, 2014

Macarons Yang Menggila

Hari jumaat ke sabtu lepas tah , aku try buat macaron .
Aku buat saiz duit syiling 50 sen je . Kecik , sekali ngap je . Nyum nyum .
First attempt jadik ! Perghh , riang gembira hati ku .

Isnin aku buat lagi , aku double kan adunan , pastu saiz aku besarkan .
Hampa . Bila bake , jadi leper , kaki dia tak keluar .
I iz kecewa T_T
Aku syak salah aku masa piping sebab aku buat bulatan macam melukis .
Padahal kene tekan kat tengah sampai dia kembang sendiri ke tepi .

Tapi aku tak putus asa .
Hari ni aku buat lagi !
Saiz dia sama cuma aku tak piping style melukis .
Aku pipe tengah pastu biar dia merebak .
Kemain tembam bila piping macam tu .

Bila bake , leper lagi .
WHYYYYYYY ?

Aku buang semuanya ! Kecewa terlampau !
Sampai bad mood sepanjang hari .

Now aku decide nak buat mini macarons je .
HAHA !
Ingat aku nak surrender ke ?
Bila bab masak ni , susah aku nak surrender .
Ce kalau bab belajar , tayah usaha pun , aku dah surrender peluk bantal .
HAHA !

Alhamdulillah. Allah kurniakan aku akal yang cepat pikap :)

Back to macaron .
Esok aku nak buat lagi .
Saiz duit syiling 5 kupang tu .

Dahlah harga telur gred A sebijik jatuh RM 41 sekarang . Sepapan RM 12 .20 . Mak ai , menggigil nak bayar haaa . Mahal oi !

Pastu hand mixer aku plak dah boleh pakai sebelah je . Dugaan betul wei .

Doakan aku berjaya membuat macarons kay !



Kbai <3
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, November 4, 2014

.Biskut Coklat Chip ala Famos Amos.


Tajuk kemain . HAHA !

Hai korang !
Lama tak update kan ?

MALAS .

Alhamdulillah , November ni adalah bulan ke 4 aku berniaga dan bulan ke 10 aku menganggur . HAHAHAHA !
Ya , saya seorang graduan yang belum bekerja .
Business apakah yang kau buat Innz ?

Aku jual biskut dan dessert .
Yang paling laris sekarang , biskut lahh .
Sebab orang boleh beli online .
So , trend kan sekarang , order - bayar - pos .
EASY .

Aku dah cite kot dalam entry sebelum sebelum ni .
Hari ni aku nak cite pasal biskut coklat chip pulak .
Ni kira product baru ni tapi dah ramai peminat .

Dah ramai repeat customers untuk kukis ni .
Terharu iols T___T

Untuk cookies lovers , this is for you !



Chocolate Chips Cookies and Red Velvet Cookies


Chocolate Chips Cookies

Apa beza Choc Chips dengan Red Velvet ? Nampak sama je . Cuma warna je lain .

First , warna , second , bahan , third , rasa .

Dalam RVC (Red Velvet Cookies) aku tak letak serbuk koko , so rasa pahit serbuk koko takde .
Kita cuma letak choc emulco .
Ada rasa coklat sikit .

Kalau jenis yang tak rasa bebetul , dia akan cakap RVC and CCC are the same .
Harga pun sama je uols , rasa je lain cikeddddddddddd .

Untuk harga , RM 15 / 200 gram (satu balang sebijik sebijon macam dalam gambar) .
Kita boleh pos , Insya Allah selamat kukis kukis anda sebab kita dah guna Air Bubble tuk wrap biskut biskut kita .

Boleh PM aku dekat FB untuk order , okay ? -> https://www.facebook.com/MisshyInnz











kbai <3