Meet This Blog In Facebook !

Sunday, September 30, 2012

.achievement.

ni lah keje aku dari kelmarin .
menjahit manik di baju .
seronok pulak buat benda ni .
hehe ;)






kbai <3




Saturday, September 29, 2012

.resepi : vanilla chocolate chips cupcake.

lama tak update blog kan ?
lagi lama tak share resepi dengan uols .
hik hik ;D

rini i nak share resepi kapkek yang paling senang tahap gaban .
sebab yesterday , ada orang tanya i "tak jual kapkek lagi ke ? baru nak beli"
heee i cepuk jugak budak yang bertanya ni kang .

i dah lama tak jual kapkek .
i tade masa + kat hostel mana boleh masak uols .
nazak laaa kalau nak tunggu balik rumah baru nak pulun buat semua kann .

insya allah kalau ada rezeki , i sambung lahh balik bisnes kapkek i ni kelak .
aicehh , gune perkataan kelak .
tak tahan .
HAHA !

resepi asal takde chocolate chip, i saje gedik tambah .
sebab geram tengok chocolate chip dalam peti ais tu banyak lebih .
nak makan gitu sajee memang tak laa .
pahit oi .

so , i decide nak campak je dalam adunan kapkek vanila i ni ha .
puas hati i .
hehehe ;D

Bahan :


  • 175 gram marjerin (i pakai buttercup . kalau buat kek , nak sedap sila pakai buttercup)
  • 175 gram gula kastor
  • 175 g tepung naik sendiri (senang uols pakai tepung ni je , kompom gebu dan sedap !)
  • 3 biji telur (belasah je lahh gred apa pun . i men pakai je telur yg ada dalam peti ais tu ha)
  • 80 gram chocolate chip
  • 1 camca teh perasa vanilla
  • 1 camca teh baking powder


Cara :

  • satukan semua bahan . ye , semua bahan kat atas ni , uols masuk je ke dalam mangkuk .
  • pakai mixer , uols mix sikit . cukup sekadar well blended je . agak agak butter uols dah sebati semua , okay lettew .
  • masukkan dalam papercup .
  • bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius . (kalau nak buat kek besar, bakar selama 45 minit)
  • dah siap tu , cube uols rasa . kalau tak sedap , tak taw nak cakap pe . dah pakai buttercup + tepung naik sendiri . itu lah rahsia kek uols sedap .

macam i , i curah ganache chocolate + chocolate rice as topping .
bancuhan ni uols akan dapat dalam 30 bijik kapkek .
okay lettew kan ;D

i hadiahkan gambar untuk uols buat cuci mata .
kalau baca entri tanpa gambar kan bosan .
tapi gambar tak cantik la .
pakai camera hp je .
huk huk ;D


*bahan bahan nya*


*tengah mandi sauna dalam oven*


*freshly from oven*


*dah decorate sikit . sedap kemain kapkek ni*

selamat mencuba




kbai <3






Friday, September 21, 2012

.this is surprise.

hye hye .
salam jumaat .
minggu ni sangat menakutkan bagi aku .
even report practical dah siap tapi entah laaa , selagi belum kua result , aku rasa takut manjang .

disebabkan nak balik rumah rini , aku decide nak pakai jeans terus sebab after anta report , aku terus chow balik seremban .
ye , memang plan macam tu laaa .

TAPI
hati aku kuat mengatakan "jangan pakai jeans pergi kuliyyah"
jadi , aku decide nak pakai jubah anta report then balik bilik tukar baju pastu baru chow ke seremban .
nasib aku baik sebab ikut kata hati .
dalam lift aku terserempak dengan ketua disiplin pelajar .
perghh , dalam hati "kalau pakai jeans tadi , memang dah dapat surat saman dalam lif jugak !"

lepas hantar report , aku balik bilik tukar baju semua , siap siap nak lunch dengan darina , pastu mintak tolong dia hantarkan aku ke lrt gombak .
sebelum kua bilik , aku teringin sangat nak pakai wedges .
tapi tak jadi sarung .
keluar bilik , aku masukkan kaki dalam covered shoes .
jalan sikit , aku patah balik .
entah kenapa rasa nak tukar pakai selipar .

tahu apa makna sebalik aku tukar pakai selipar ?

aku terpaksa berjalan kaki dari pudu sentral ke jalan hang tuah !
i was lucky again .
cuba bayangkan kalau aku terus pakai wedges / covered kasut itu ?
mahu melecet kaki .

sebelum aku gerak balik , ameerul asyik bbm tanya bila aku gerak balik semban bagai .
aku curious lah kann .
aku tanya , dia jawab saje je tanya .
ee bengang plak aku .
HAHA !

aku buat merajuk sikit baru nak cakap yang dia nak jumpa aku .
kesian kat dia tunggu lama .
sebab KL jammed gila !
tambah hujan lagi .
semorang pun nak bawak macam siput .
grrr

sampai je terminal , terus nampak dia .
heeee ;D
aku ajak dia duduk kejap sebab aku macam penat + pening sebab dok atas bas .

tetibe dia ajak aku tawaf terminal plak .
kitorang pun jalan lahh .
aku ni dok sebok bercakap .
yelahh mulut aku kan macam machine .
HAHA !

tanpa diduga tah dari mana .
yang aku memang tak perasan langsung .
dia tarik keluar bunga ros merah .

aku dah terkejut gila .
menjerit macam apa .
unexpected .
woahhhh ~~

aku perasan abang abang kat situ macam pandang aku sebab tetibe je aku menjerit kat bus station tu .
HAHA !
maluuu tapi buat donno je laaa ;D

first time ever okayy orang bagi aku bunga .
haruslah aku teruja kann .
selama ni dok jeles je sebab tengok orang lain dapat bunga , tak sangka aku pun akan dapat .
HAHA !

balik tu , aku cari ibu dulu sebab nak show off bunga aku dapat .
ibu boleh cakap "kau pergi johor kan ?"
ibu maksudkan aku pergi jumpa sharul kat johor then sharul bagi aku bunga tu .
hai , bertuah lahh anak ibu ni kalau sharul yang bagi bu .

aku cakap lahh , ameerul yang bagi handphone hari tu yang bagi bunga ni .
ibu senyum senyum jeles .
keh keh keh ;D

aku ni tak boleh nak benti senyum dah .
HAHA ;)
sukaaaaa sangat !
habis semua orang aku bagitaw yang aku dapat bunga .

kah kah kah .

cite gebang , gambaq takdak , sat gi hang kata aku tipu kat hang plak .
tapi gambaq tak bape nak cun la .
sebab pakai camera phone ajoo .
theee ^____^


*kantoi dengan ibu sebab amik bekas bunga dia . hehe ;p*


*muka penat baru turun bas*


mekasih ye awak ;)


kbai <3






Tuesday, September 11, 2012

.new year.

Hye !

I've done with my practical training and now I'm in new semester .
4th year student .
Alhamdulillah , I never thought that I can be gone this far .
As many things happen to me , I still manage to deal with it .

Okay , enough with the english .
Tahu kau dah balik univiersiti , innz .
HAHA !

First and second day kat sini super menguji iman .

Dah sampai KL baru teringat yang box buku yang mengandungi bahan bahan untuk report practical aku tertinggal !
Menggigilnya badan Tuhan je tahu .
Even rumah aku dekat tapi tak sedekat untuk aku patah balik and amik .
Last last aku suh je ibu pos sebab lecturer nak tengok by this week .

Sampai uia , bilik yang aku reserved kene let go sebab dia kata aku tak masuk short sem .
Elok ² aku dapat bilik depan , terus kene dok blok belakang .
Hujung mahallah .
Grrr .

Second day .

Aku kene add EAW manually sebab section closed .
Punya lahh ramai yang nak add manual .
Beratur dari kul 10 until 1 still tak boleh masuk .
End up datang after kul 2 , setengah jam pastu baru dapat masuk .
Bukan buat ape pun .
Serah borang , dia tengok which section kita nak , and dah .
Kemain lama kitorang tunggu , tapi itu je ?
Heh .

Khamis ni aku balik rumah lagi .
Banyakkkk open house menanti .
Okay tipu .
Satu je , ahad ni .
HAHA !



Kbai <3





Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone