Meet This Blog In Facebook !

Thursday, March 31, 2011

.menyeru semangat.

dah makan nasi .
dah minum air .
dah makan ais krim .
dah ambil buku .
dah siapkan kertas nak tulis notes .
dah keluarkan alat tulis .






semua dah siap .











cuma ..











yang belum siap SEMANGAT BELAJAR .




farah , tahu tak paper anda hari ahad dan isnin ?
dan paper itu kedua dua nya islamic finance ?








cakap lahh macam mana pun , gua tetap malas .
selagi esok tak exam , selagi tuh gua malas nak study .

perangai ape ni farah oi ?






jangan nak berlagak bolehhh ?
*lempang*

.blogger's show #2.

salam sejahtera .
kita bertemu lagi dalam rancangan talkshow ni .
tanpa melengahkan masa , kita jemput tetamu kita , hurm tetamu yang sama macam hari tu sebab yang lain busyyy .
keh keh keh   .
persilakan Misshy Innz .
*audiences , clap your hand*

P : selamat pagi dan selamat datang cik innz .
I : ye. selamat selamat . hehe ..

P : memandangkan ini kali kedua , saya rasa tak perlu lah kita bermukadimah macam hari tuh ye , kita straight to the point je lahh . boleh ?
I : ouhh , boleh boleh . ape de hal ?

P : kali ni , hurmm , topik kita ada lah , blogger famous . suka takk ?
I : wow ! suka ! suka ! saya ada banyak nak di cerita ni . hahaha .. (esaited)

P : pada cik innz , blogger famous mana yang cik innz suka ?
I : aa , saya suka Hanis Zalikha dan Irine Nadia Marcello .

P : kenapa ?
I : diorang tak sombong . walaupun tak pernah jumpa , tapi saya dapat rasa yang diorang tak sombong . bila tengok gambar diorang , saya rasa cool jehh . wahh, raut wajah sangat mempengaruhi . hehe . lagi satu diorang tak de letak gambar muka , camwhore banyak banyak . entry diorang pun ringan ringan dan menarik . tak terlalu panjang dan pening bila baca . (senyum)

P : lagi ?
I : hurm.. and of course diorang cantik . hehe. tapi cantik tuh saya letak bawah lahh . sebab pada saya , blog yang baik adalah entry yang berjaya buat saya tersenyum bila membaca dan tak buat saya rasa macam "eh , budak ni syok sendiri" . did you get what i mean ?

P : kurang . boleh terangkan ?
I : hurm . yang suka puji diri sendiri , yang suka expose diri , yang taip entry panjang menjela , yang letak gambar camwhore banyak banyak . haa yang macam tu lahh .

P : jadi , penulisan yang macam mana awak suka ?
I : yang macam Hanis Zalikha lahh .

P : adakah follower penentu tahap ke famous an blogger ?
I : bagi sesetengah orang , ye . they judge thru followers. tapi bagi saya , mutu blog itu sendiri . kalau setakat followers ramai sebab blogger tuh konon cantik , padahal mekap 10 inci , bagi saya dia bukan blogger famous walaupun sejuta orang kata dia famous . macam epal , luar nampak cantik , berkilat , selalu orang akan beli untuk dijadikan hantaran , tapi bila makan , busuk , lebam . there's no point , right ?

P : hurm. hurm. bagaimana pula dengan blog blog yang masuk majalah , adakah mereka dikatakan famous ?  blog cik innz sendiri pernah masuk majalah juga kan ?
I : hik hik hik . malu lahh ai  . mana you tahu ni ? (gelak kikiki tutup mulut) sebenarnya saya yang submit blog saya masuk dalam majalah tuh . alaaa, kira macam cari publisiti murahan jugak lahh . kan saya tak famous . ada orang kata  "euwww tak malu nye innz tuh, dah lah tak cantik , tak famous, lepas tuh apply pulak blog suh masuk majalah , perangai ape tuh ?" ini kisah benar . sentap  bila saya baca . (tunduk)

P : aisehh , sedih lahh pulak . perlu tisu ?
I : tisu premier plishh .

*pengacara hulur tisu sekotak*

I : tak pe lahh , abaikan hal lama tu . hehe . kita sambung cerita . bagi saya , blog featured in majalah adalah selangkah menuju ke famous an . belum famous lagi . macam artis , bila dah keluar dalam tv , baru orang kenal . kalau tak keluar tv , mana orang nak kenal . kan ? (senyum)

P : apa pula pendapat cik innz berkenaan dengan orang yang jadi famous setelah menjadi blogger ? adakah blogger plaform untuk seseorang jadi famous dengan mudah ? atau dalam kata mudah , gila glamor ?
I : wahh, soalan awak sangat menarik ! dulu , masa saya mula mula blogging , tiada istilah famous atau picisan macam sekarang . blogger adalah saudara . tiada double standard . entah macam mana dalam setahun dua ni , blog macam jadi platform untuk orang jadi famous . mudah ! berbekalkan rupa paras yang cantik , dia akan naik . blogger lain mula memuja dia . ouhh kasar sangat kan perkataan memuja tapi itu yang sebenarnya berlaku . biasalah bila orang dah famous, dia akan naik kepala dan lupa yang lain . hurm.. sedih sedih . saya rindukan blogger yang dulu . saya anti blogger famous sebenarnya . most of them jerk . tak semua tapi MOST OF THEM .

P : hurm hurm .. baik lah, masa nampak nya semakin jeles dengan kita . jadi, ada kata akhir dari cik innz ?
I : kata akhir ? "blog saya tak perlukan tagline"

P : jumpa lagi di lain hari . assalamualaikum =)


















HAHAHAHA !
motif gelak ?

Wednesday, March 30, 2011

.zaman sekolah misshy innz.

hambekk ~
entry lagi untuk hari ini .
ligak pulak aku mengentry kann .
HAHA !

ahh dulik .
sebab banyak benda nak cerita .
banyak cerita tertangguh .
jadi , ini masanya untuk membalas dendam .
keh keh keh ;D

ingat tak entry pasal badan beruniform yang aku sertai masa sekolah .
okayy , jadah ayat kau skema sangat ni innz ?
ye . tunas puteri dan kadet polis ;D



*soalan klise : mana innz ? *
sekolah : SK Ampangan (5 Ibn Khaldun)


*credit pic : miera =)*
sekolah : SMK Dato' Haji Mohd Redza


ni pulak gambar gambar masa form 5 .
serius aku tak ingat ape ape bila kawan aku tag gambar ni kat fb .
aku macam blur .
bila masa aku tangkap gambar kat sekolah =.='






*these 3 pictures credit to fatin atika =)*
sekolah : SMK Dato' Haji Mohd Redza




semua orang cakap benda yang sama .
aku selekeh masa sekolah .
HAHA !

innocent ni bhai .
ce kau tanya budak sekolah sekarang .
tade nye nak innocent macam kita masa sekolah dulu .
diorang lagi "HEBAT" ade lahh =)

aku yakin 99% entry ni akan tersebar link nya .
nak bet ?
sebab "dia" sentiasa baca setiap entry aku .
lalalaa ~

aku tak cakap pape kann .
aku cakap pasal zaman skolah aku jeh .
hik hik hik ;D

.perempuan merokok ?.

isu lama .
kih kih kih =)

sejak akhir akhir ni , aku selalu sangat tengok perempuan merokok .
ohh rasa macam sangat common kan sekarang .

hari tuh , aku pergi dinner area wangsa maju .
tempat tuh , tempat orang bershisha .
aku tak kesah langsung kalau perempuan shisha .
sebab aku rasa itu biasa =.='

tapi yang aku tak suka nak tengok tapi dah tertengok .
seorang perempuan , berbaju kurung , smoking .

pelik dowhh .
aduhh , pakai baju kurung , ayu dah .
sekali rokok kat tangan .
dok hembus hembus asap .
ape ni ? ape ni ?

lagi sekali , dekat petronas .
aku nampak swift merah .
aku tahu tuh kereta budak uia .
sebab aku selalu nampak kereta tuh park dekat mahallah aminah .
dan aku pun dah hafal sangat no plat kereta tuh .

kereta tuh lalu sebelah aku .
driver dia seorang perempuan , free hair , dan ada rokok yang menyala kat tangan kanan dia .
duhhh ~












masalah akhlak yang makin menjadi jadi .
seyes ngeri .
tak respect perempuan macam tuh even dia bijak dan berjaya sekalipun .

.blog ape ni ?.

ce tengok ce tengok ;)



comel tak blockquote baru ai ? *buat muka comel*




dah macam budak budak jeh aku tengok blockquote aku ni .
tapi tak pe , itu bermakna aku masih berjiwa kanak kanak .
wakaka ;D











ini pun boleh jadi entry ke ?
=.='

.buat tutorial tapi menyusahkan !.

aku adalah bengang .

paling menyampah , blog yang buat tutorial tapi DISABLE right click . pelancau !

aku edit blog tadi .
sebab mata aku dah tak boleh nak terima kaler pink yang maha memancar kat blog aku ni .
jadi aku decide nak tukar kaler .

standard lahh kan kalau edit blog , HTML sume kene reset .
jadi , segala blockquote , reply komen , aku kene adjust balik lahh kan .
since blog aku ade provide tutorial , aku refer balik je lahh .

tapi gatal manusia , tak pernah nak puas dengan apa yang ada .
aku gugel lahh any tutorial yang aku nak .
JUMPA dan aku tertarik .

tapi ..............


*mood : panas hati*




bila aku HIGHLIGHT , right click , keluar dialong box "haipp tak boleh copy"
sial tak sial lahh kan .
kau suruh orang copy code tapi kau DISABLE RIGHT CLICK .
shilaka lahh gila !

pastu boleh pulak kau tulis note kecik nak mampos kat bawah entry "sila tekan CTRL + C untuk copy"

vavi weyhh ! vavi !
haaa kan dah mencarut .
lama aku simpan ni .
grr ~











kau , kalau nak disable right click TAK PAYAH buat tutorial eh .
MENYUSAHKAN orang .
huh .



cukup besar dan faham tak ?

Tuesday, March 29, 2011

.nak photostat.

DULU 


"bu, nak duit. nak g fotostat"

"amik kat dalam bilik"

grab kunci motor, vrommm pergi kedai fotostat .
10 minit lepas tuh baru balik .
sebab sengaja pergi kedai fotostat jauh .
kikiki ;)


SEKARANG

bawak buku yang nak di fotostat ke meja komputer .
tekan butang on , letak buku atas printer , fotostat siap !







weyh weyh , ayah aku baru beli multipurpose printer lahh .
HAHAHA !
jakun gile ;D



*baru nak print notes*

balik rumah , ayah beli ice cream banyak banyak .
masyukkk ;D

Monday, March 28, 2011

.aktivi di siang hari isnin.

lunch ayam penyet kat ayam penyet AP+ , sri gombak ;)



dessert di tutti frutti, wangsa maju ;)







best betul lahh !
HAHA !

Sunday, March 27, 2011

.Discover Your Miracle with Lancôme Maqui Miracle.

dah besar besar ni , walaupun orang kata aku tak berapa nak feminin , tapi aku boleh layan gak lahh make up ni .
orang kan suka tengok orang cantik .
lagi satu , kalau cantik , kita rasa confident terlebih bila nak meet the publics ;)

dalam banyak banyak barang make up , aku paling suka eyeliner .
eh , aku pernah cakap kann ?
thee ^___^

hari tu , aku berkesempatan attend workshop .
make up workshop lahh .
ala yang Lancome buat tuhh ;)
banyak pasal make up yang aku belajar .
cara nak make up dengan betul .
walaupun aku tak de tanya pape sebab aku memang zero knowledge pasal make up things , tapi tak bermakna aku tak berminat .

aku dengar dan tengok .
dari situ aku belajar banyak benda baru .
aku pun macam "ouhh macam ni , ouhh macam tu , ouhh tak boleh ni, ouhh tak boleh tu"
nasib baik tu semua cakap dalam hati jeh .
ce aku cakap dengan mulut sekali .
tak muncung jehh mulut aku ?
kang orang cakap pe plak en .
HAHA !

ce teka siapa yang handle workshop tuh ?
jeng jeng jeng .
Zambri Zainol , Lancome National Makeup Artist .
bukan calang calang bhaii ;)



mula mula Amanda bagi brief intro pasal Lancôme Maqui Miracle .
ini adalah compact powder ye kawan kawan ;)


Zamri ajar cara apply make up .
meh aku conclude sikit .
aku pulak tak bawak pen dengan kertas , jadi memang nak tak nak kene guna daya ingatan yang tak berapa ni lahh .
nyesal T___T

takpe takpe , aku nak back to the past jap .
*masuk mesin masa doremon*

Cara Make Up

1) bersihkan muka .
2) pakai lahh serum , moisturiser korang tuh .
3) Zamri guna Genefique . benda ni bagus untuk kemudaremajaan kulit anda =)

4) sapu foundation kat 5 spot kat muka korang . dahi , pipi kiri kanan, hidung dan dagu . sapu perlahan-lahan okayy .
5) put on the Lancôme Maqui Miracle . first , sapu kat muka . then blend atau ratakan dengan sponge . special pasal sponge compact powder dia, dia ada 2 permukaan berbeza.
6) letak sikit blusher . untuk nampakkan hidung mancung dan tulang pipi naik sikit , letak lahh concealer .
7) lip gloss sikit .
pastu , siap ! ;)
simple gile ouhh .

lepas tuh , dia ada share some of tips ;)
ni aku sertakan .
macam tadi , aku tak dapat nak recall semua .
ni jeh yang aku ingat .
huhu ;)


Tips Kecantikkan .

1) rajinkan diri untuk remove make up before masuk tidur .
ada yang tak care langsung pasal ni .
bila dah penat , fikir katil jeh .
kadang kadang tidur sekali dengan baju , tak mandi .
euww ~ selesa ke gitu ?

2) masa remove make up , jangan harsh pada kulit .
bak kata zambri zainol , "kalau tak sayang kulit, buat lahh. cepat lah wrinkles"
nakk ?
remove gentlty jehh .
manja manja gitu ;)

3) untuk compact powder . better to have two sponge .
sebab kadang kadang ada yang cuci sponge .
lepas cuci sponge , jangan letak terus dalam casing compact powder .
replace it with the new sponge .
kalau letak sponge yang lembap dalam casing compact powder , perghh ~ nanti kau bukak bedak kau , de bauuu .
HAHA ! nakk ?

4) cara apply bedak .
ade orang calit sponge kat bedak, lepas tuh tepek kat muka .
ouhh no , jangan .
salah tuh .
terus sapu kat muka , dengan manja .
kalau dengan Lancôme Maqui Miracle ni , kat sponge dia ada 2 permukaan berbeza .
satu yang kasar sikit , untuk apply bedak .
satu lagi , lembut , untuk ratakan bedak kat muka supaya tak comot lahh nanti ;)

5) cara pakai compact powder .
kulit aku kan tanned , hitam manis , kalau tak paham tanned tu ape .
better sapu bedak gune brush .
bukan water colour brush eh .
make up brush tuh .
sebab kalau tak nanti, kulit nampak grey .

dengan Lancôme Maqui Miracle ni , kau takkan rasa macam kau pakai make up sebab dia sangat ringan .
lagi satu , tahan lama .
12 jam yaww ;)

tahu tak , Lancôme Maqui Miracle ni di cipta khas untuk mewujudkan miracle kat muka .
sebab tuh nama dia miracle . ;)
tak perlu heavy make up untuk buat muka nampak berseri .
cukup dengan hanya , blusher , compact powder , lip gloss , dan sedikit concealer .
concealer ni optional lahh ;)
nanti akan terserlah aura dia dengan sendiri nya ;p

ini lah muka orang yang tak reti nak mekap pakai Lancôme Maqui Miracle .
tantekk takk ?





first time pakai bedak mahal .
gigil gak ler .
tah nape tah .
sayang pun ade ;)





*ini gambar masa workshop tuh ;) credit to JQ for the picture ;) yang kanan sekali tuh . dia lah model pada hari itu ;)*


.blogger's show #1.

salam sejahtera .
kali ini , kita akan menemu bual seorang blogger yang konon nya suam suam kuku padahal glamor .
cuma dia tak nak ngaku .
dipersilakan Misshy Innz ...
*audiences, clap your hands please*

P = Pengacara
I = Innz

P : selamat petang cik innz.
I : selamat pengantin baru eh selamat petang .

P : anda apa khabar hari ni ?
I : alhamdulillah , masih sehat dan bernafas (tarik nafas dalam)

P : boleh perkenalkan diri dulu ?
I : ouh , boleh boleh . nama betul terpaksa saya rahsiakan . maaf ye. tapi boleh panggil saya innz . saya berumur 21 tahun . ehem . muda lagi . seorang pelajar sepenuh masa dan kadang kadang saya jadi blogger . eh , ade ke kadang kadang ? (garu shawl) hurm . saya boleh dikatakan blogger aktif TAPI bukan blogger famous . ouh , blog saya bernama Diari Budak Malas . url ? gugel jeh nama tuh kay ? hehe .

P : ouh , okay . dah berapa lama terlibat dalam blogging ?
I : untuk tahun 2011 ni , bakal menjangkau 3 tahun . lama gak eh aku blogging (monolong luaran)

P : apa cik innz ?
I : eh , tak de pape . hehe .

P : hurm . masih baru lagi lahh ye ?
I : eh , baru ? 3 tahun. lama lah tuh cik oi . bukan 3 bulan . saya ni boleh dikira otai tahu . (angkat kolar baju)

P : eh , yeke ? okay okay . saya silap . maaf . hehe . apa pengalaman manis yang pernah cik lalui sepanjang blogging ?
I : sweet memory ? eh terspeaking pulak . hehe . hurm .. paling manis macam madu adalah time blog cikai saya masuk magazine . sejak dari tuh , ramai yang bercakap mengenainya . sedikit sebanyak tempias blog famous tuh terkena dekat saya . hehe  (ketawa tutup mulut)

P : wahh ! ini menarik .! tahniah !
I : alaaaa, biasa biasa je lahh youuu .

P : okay , kalau ade pengalaman manis , mesti ada yang pahit juga kan ? (angkat kening)
I : alaa, ni takmo cerita ni . hurm .. sejak masuk magazine , eh bukan bukan , sejak blog saya masuk magazine , ramai lah yang kedengki . sampaikan kawan sendiri sanggup ngappp saya . dia kata saya ni low class sebab cari publisiti murahan . paling sedih , dia kata macam macam pasal saya dekat orang lain . huk huk huk (lap air mata dengan hujung shawl) .

P : alamak , ini bukan pahit lagi ni , ni kenangan sedih ni . maaf cik innz (tepuk tepuk bahu innz)
I : eh , tak pe . saya dah lali dengan semua ni . streeetttttt (hembus hingus dekat tisu)

P : okay , kita sambung bersembang . apa agak nya keistimewaan yang ada pada Diari Budak Malas sehingga follower nya berjaya cecah 1k ?
I : eh , blog saya ade keistimewaan ke ? tah . saya pun tak tahu macam mana boleh cecah 1k . saya menaip jeh . blog saya tiada yang special pun (senyum)

P : yeke ni ? kalau tak de yang special , masakan follower seribu lebih .
I : apa kata kalau awak interview followers saya . pasti mereka ada jawapan . hehe  (ketawa tutup mulut lagi)

P : ouh, terkena saya . hehe . okay lahh cik innz  . kita dah over run ni . sebagai penutup , apa pesanan cik untuk mereka yang sedang membaca temubual kita ni ?
I : hurm .. pesanan ye ? tahniah sebab dah baca bagi perabih temu bual ni . hehe  .

P : baiklah , akhir kata dari saya  "minum Milo , anda sihat dan kuat !" . assalamualaikum .




















borink kan ?
sila like jika borink .

Thursday, March 24, 2011

.kompang di palu, pengantin lalu , eh betul ke ni ?.

sabtu ni ada wedding ceremony .
yang pastu bukan aku punya .

roomate lama masa kat matric dulu .
antara kawan kawan aku , dia yang ketiga .
first classmate sekolah , dah ada anak sorang dah .
second classmate sekolah jugak , bulan satu ritu .
tapi dua dua ni aku tak dapat pergi .
ada kesulitan yang tak boleh di elak .
third , roomate ni lahh ;)

comel ouhh muda muda dah kahwin =)
husband dia sebaya , budak uia jugak , course jeh lain lain .

kau tahu tak sape , zam ?
budak HS gak husband dia tuh .
HAHA !

masa aku final sem kat matric dulu , aku dengan dia sekelas .
dia merujuk kepada si wife ye =)
semua sekelas .
kitorang kene extend sebab masalah pointer .
hehe ;D

rapat gak lahh masa final sem tuh .
ate , dah aku dengan dia jeh budak econs dalam bilik tuh .
pergi kelas sama sama .
mana tak rapat nya .

masuk gombak , dia pun dah convert ke edu .
dan mahallah pun lain lain .
kadang kadang terserempak jeh kat tepi tepi jalan .
*macam kejam jeh bunyi guna ayat tepi jalan ;p*

untuk shakila dan husband , aku doakan yang terbaik untuk rumah tangga yang baru dibina .
moga kekal hingga akhir hayat =)









*hugs*














bila agak nya orang yang aku mimpi malam tadi nak kahwin agak nya ?
umur dah 25 dahh ;D

.wuwu sedih lahh gini.

aku terjaga kul 544 pagi.
dah dua hari berturut dah ni .
haih ~

semua gara gara bakteria .
grr ~

sedia maklum , aku dengan dia memang sedang di ambang konflik .
kami dah lost connection even dekat .
sedih T___T

entah macam mana tido malam tadi , aku bermimpikan dia .
terlalu rindu agak nya .

dimulakan dengan kami berbaik semula .
macam tiada apa yang berlaku .
berbual seperti biasa .
bersembang tentang handphone yang baru dibeli oleh masing masing .
sampai lah aku bertanyakan satu soalan "kau bila nak kawen ?"
dengan confident nya dia jawab "esok"
tapi memang serious , esok tuh dia kawen .

ouh mann .
apakah ini ?

esok nya lepas solat zuhur kot .
aku sendiri saksikan , dia berbaju melayu kuning, siap di depan tok kadi .
handsome .
dan cuba teka , apa peranan aku dalam majlis dia ?

aku tukang bawak hantaran kek , bertulis HAPPY BIRTHDAY .
tak ke pelik tuh ?

kau andaikan je lahh , majlis akad nikah dia sama dengan birthday wife dia .
dan dia akad nikah pada hari khamis .
siang .



















tah nape aku rasa sedih .
mungkin hilang kawan .
and yeahh ~ aku memang rindu kau .

Wednesday, March 23, 2011

.roomate = rumit ?

masa kat matric dulu , aku selalu sangat ade masalah dengan roomate .
memang hari hari aku masam muka .
sebab aku tak suka dengan perangai roomates aku .
bukan tak suka diorang cuma tak suka perangai diorang .

pada aku , aku tak buat benda tu kat kau , kau jangan buat benda tuh kat aku .
as simple as that .
contoh macam , aku tak buat bising depan kau , kau jangan buat bising depan aku .
ye , aku tahu , aku bukan anak raja yang kau nak treat macam itu .
at least , do have some respect .
aku respect kau , dan aku harap kau juga akan buat yang sama pada aku .
aku tak susahkan kau , kau jangan susah kan aku .

kat matric dulu , kitorang tinggal dalam dorm consist of 20 peeps .
yup , 20 peeps .
sila bayang keadaan dia macam mana .
nak nak pulak , bukan semua sekepala .
kadang kadang nak ajak sembang pun , tak semua nya setuju .
jadi , 1001 kerenah kena hadap .

aku tak suka bila time aku tido , ada lampu / cahaya .
aku susah nak tido .
aku suka gelap .
tapi aku consider gak .
takkan lah aku nak tido kul 10 malam , dah nak suruh bilik tuh bergelap kann ?
tapi diorang lain .
kul 2 3 pagi , still awake , with the lights on , keep chatting and laughing .
huh . really disturbing right ?
wajar tak aku mengamuk ?

tapi itu dulu .
masa zaman matrikulasi .
ughh ~ hard time .
selama 2 tahun hidup macam tuh .
mujur rumah aku dekat .
setiap weekend memang aku balik .
less stress ;)

masuk main camp , satu bilik 4 orang .
sorry to say , aku tak mesra dengan roomates .
aku buat hal sendiri .
aku selesa macam ni .
aku tak kacau orang , orang tak kacau aku .
senang .
tak de susah mana mana pihak kann ?
win win situation .

aku tak kisah orang cakap aku sombong .
as long as aku tak susahkan orang , that's fine .
lain lahh aku buat hal dengan orang , itu memang ada hal .






roomates buat hidup kau rumit ?
yes or no ?






bagi aku sekarang , NO .
sebab aku okay jehh ;)

.best jadi gadis.

Tempat : Stesen Minyak
Kejadian : Seorang Gadis ingin mengisi angin tayar kereta nya .

Pelakon : Gadis dan Jejaka


Kelihatan si gadis masih terkial kial nak letak berapa PSi untuk tayar kereta nya .
Si jejaka memandang segala perlakuan gadis.
Gadis mula memegang hos pam angin itu (jadah nama dia tah) .
Dia mula menghala kan hos ke punat yang terdapat pada tayar keretanya .
Nampak kekok .

Jejaka melangkah menghampiri gadis .

Jejaka : boleh ke ?
Gadis : aaa, boleh boleh.

Sepet sepet mata gadis memandang jejaka yang berdiri .
Tengah hari oi .

Pam angin berbunyi .
Tanda selesai .
Gadis menekan-nekan tayar keretanya .

'macam kurang je lagi'

Jejaka tunduk .
Menekan-nekan tayar kereta gadis .

Jejaka : okay lahh ni . kalau u isi penuh , bahaya .
Gadis : yeke ? thanks eh .

Gadis senyum .
Hos tadi di pass pada jejaka .

Gadis senyum dan masuk ke kereta .
Dia berlalu pergi .










Kan best jadi gadis gadis ni .
Siap ada yang tolong perhati dan bantu lagi .
Ce kalau jejaka yang buat macam gadis buat tadi .
Terkial kial isi angin tayar kereta .
Mahu dapat maki .



"hoi ! isi angin pun lambat ke ? tak reti ke ? apa lahhh"

Tuesday, March 22, 2011

.bila adik cakap "tak boleh en , kak?".

hair bun .
ala yang sanggul tinggi tuh .

aku rasa orang yang buat sanggul tinggi ni bukan tak tahu hukum bersanggul tinggi .
tapi diorang ignored .

aku ade follow satu blog akak ni .
dah kahwin .
cantik dan bertudung .
tapi masalah nya sanggul dia tinggi sangat .
siap bagitahu lagi dia pakai apa untuk buat sanggul tuh .
ce teke dia pakai ape ?


rambut palsu .
hurm .

hukum pakai rambut palsu tuh sendiri dah haram .
tambah lagi sanggul tinggi .
double haram ke triple ke quadruple ?

ada sekali tuh , aku pergi berfoya foya dekat one of shopping mall kat KL ni .
aku nampak , a girl , wearing hijab .
dari depan nampak fine .
sekali dia lintas aku , tudung kat belakang tergantung .
nampak leher okayy .
aku dah macam ............. "ape ni ?"


tahu tak gypsy shawl yang ade pemberat kat hujung uh ?
tak tahu ?
g gugel ;p

tudung tuh , so far yang aku jumpa , memang pendek .
ngam ngam tutup leher jehh .
memang dada kau terdedah lahh even pakai baju.
*rejeki rejeki*

dah pakai shawl tuh , sanggul tinggi plak , ko boleh bayang betapa tergantung nya tudung beliau ?
ce bayang kan .
HAHA !

eh kenapa kau gelak innz ?
salah timing ni .

hari tuh tengok cerita dengan adik aku .
ade lahh pelakon ni pakai tudung tapi sanggul tinggi .
lepas tuh adik aku tanya aku "weyh, tak boleh en buat macam tuh ?"
aku pun "aah" je lahh .

betul ape .
budak 14 tahun pun tahu hukum , lelaki pulak tuh .
takkan kau yang 20 ++ , perempuan , tak tahu ?
adess ~
malu lahh beb .








pakai tudung pun boleh jadi dosa maa .
ada akai , pikiaq naa ;D




aku pun bukan perfect .
sedang memperbaiki diri ;)
kita sama sama peringat diri naa ;)

Monday, March 21, 2011

.rindu.

rindu .

pernah tak kau tetiba rasa rinduuuu sangat kat kawan korang .
kawan okayy .
bukan bf/gf kau .
itu aku tahu , setiap saat pun kau rindu .
HAHA !

kalau aku rindu kat kawan aku tuh , aku terus jeh direct text dia cakap aku rindu .
"lama dowh tak jumpa kau . rindu ah weyh"
kau tengok bahasa aku .
teruk nak mampos .
tapi itu baru lah remaja .

takkan nak type skema skema kot .
"saya rindu awak . dah lama kita tak jumpa"
okayy . it's soooo not me ;D

bak kata orang tuh , aku ni macam lelaki .
tak lelaki lahh kan kalau tak type cenggitu .
hik hik hik ;D

cakap pasal lelaki .
aku cite kat adik aku .
"kau tahu tak kawan aku cakap aku macam lelaki dowh"
kau tahu ape reaksi dia ?

nak tersembur nasi yang dia makan .
wakaka ;D

okay, tak lawak .


aku ni memang jenis direct jeh .
tak bape nak reti simpan simpan .
kalau benci , aku cakap jeh aku benci .
kalau suka , aku cakap jeh aku suka .
jadi , kalau rindu , aku cakap jeh aku rindu .
hehe ;)
comel kann aku ^___^
*muntah sebaldi*

macam semalam , dalam bas otw nak balik KL .
aku text abang angkat aku .
"adik dah lama tak jumpa abang . rindu lahh pulak"
okay , ini sopan sebab dia pangkat abang dengan aku eh .
*buat muka sopan*





















tapi kann .
jarang jarang orang cakap dia rindu dengan aku .
dem dem .








p/s : tak pasal pasal kene beli pensel baru sebab pensel tertinggal kat rumah . T____T

Sunday, March 20, 2011

.supermoon?.

tadi layan cerekarama .
"hero kampung"
drama klise . orang hodoh bertukar jadi cantik .
borinkk lahh weyhh =.='
tapi nape kau tengok gak ?
sebab tade cite lain dah nak ku tonton ;p

bukak fb , ramai yang post pasal supermoon .
ape kejadah nye supermoon ni ?
mari kita wiki ;D


...a new or full moon which occurs with the Moon at or near (within 90% of) its closest approach to Earth in a given orbit (perigee). In short, Earth, Moon and Sun are all in a line, with Moon in its nearest approach to Earth.

itu lah jawapan wiki ;)
dan ini lagi info pasal supermoon .

Speculations of a link between the occurrence of supermoons and natural disasters such as earthquakes and tsunami are extremely tenuous.

err, yang ni nak percaya ke
huii ~ jangan .
khurafat ni .
ini cuma kajian .

jadi , aku pun gegeh nye pergi lah keluar nak tengok supermoon ni .
maka  ini lah hasilnya .


dari camera Nikon Coolpix 8.0 Megapixels sahaja .

next supermoon , diramalkan pada November 14, 2016 .



semua info , aku cilok dari wiki .
terima kasih wiki !
^___^

Saturday, March 19, 2011

.ini semua haram jadah yang tah apa apa.

siapa yang pandai sangat perkenalkan sistem "siapa nak masuk blog list aku , kene buat entry"
ini totally nonsense !

ini trend yang tak boleh diterima akal .
sumpah aku tak faham permainan ini .
*pe skema na ayat kau ni ?*

macam setupid weyhh .
nak masuk list je pun , kene buat entry puji puji blogger tuh .
"Cik Y yang cantik , bulu mata melentik,berpipi gebus, saya nak blog saya ada dalam blog list awak . saya berasa berbesar hati kiranya blog saya ada dalam blog list awak."
what the .......................


please lahh weyh .
menyampah aku tengok benda ni .
kalau blog kau memang worth to put in the blog list , they will do it sincerely .
tak yah kau nak merayu rayu buat entry bagai .
dah macam ________ (fill in the blank) .

kau ingat dengan kau buat macam tuh , blogger tuh akan datang baca entry kau hari hari ke ?
akan follow blog kau ke ?
TAK weyhh .
silap hari bulan , dia biaq jah blog ang kepam kat situ .
show 5 blogs only .
hat yang lain ?
depa biaq jah kat bawah tuh .

ada akai , pikiaq .

.kau curi idea aku.

aku sentap dengan kau .
kau dah baca entry aku , lepas tuh kau up entry version kau .
kau pentiru tahu ?

kalau tak nak bagi back link pun , at least state lah gini "tadi, aku baca entry kat blog sape tah cakap pasal bla bla bla"

ini , tade pun .
kau pentiru .
aku benci pentiru .
tak nak jejak blog kau lagi .

kau baca ?
bagus .
aku sentap dengan kau .
huh .







cool blog , i need you ;(

Friday, March 18, 2011

.siapa blogger otai ?.

Slanga Otai (bahasa Inggerisold-timer) adalah sebuah istilah moden yang bermaksud seorang yang sudah lama bergiat dalam sesuatu bidang atau seorang yang mempunyai banyak pengetahuan mengenai sesuatu perkara. Otai berasal dari perkataan Inggerisold-timer yang bermaksud orang lama.






aku kenkadang bengang jeh bila orang asek panggil aku blogger otai .
lepas tuh , aku akan tanya balik "otai celah mana ?"
sebab bagi aku OTAI bermaksud seorang yang pro dalam blogging .
dan aku bukan lah seorang yang pro dalam blogging .
sebab tuh aku macam "aku bukan otai"
haaa kau nampak , ayat aku , terbaek kann ?
HAHA !


merujuk kepada tafsiran yang aku cilok dekat wikipedia dekat atas tuh , otai bermaksud orang lama .
lama macam mana tuh ?
lama yang melebihi seTAHUN .
seTAHUN ada 12 bulan .
12 bulan ada 365 hari .
kan lama tuh .
ce convert ke jam .
ko kira lahh sendiri ;)
jadi kalau kau , blogger yang belum capai usia seTAHUN dalam blogging , kau BUKAN OTAI .
faham ?


jadi , since aku dah 2 tahun lebih jadi blogger , aku rasa wajar aku dipanggil OTAI .
kann ?
*hanya pelempang size 3 dibenarkan singgah ke muka aku*


blogger famous TAK SAMA dengan blogger otai .
sebab ?
blogger famous tak banyak knowledge pasal blog berbanding blogger otai .
macam aku cakap , pada aku , OTAI bermaksud PRO .
yang ada banyak knowledge tentang blog .
yang bila kau tanya 5 soalan , 4 dari 5 soalan kau berjawab .
blogger famous , famous sebab kuat tayang muka bermekap , kuat mencapap , entry dia best .
tapi ade jeh entry kelaut tapi sebab dia pakai mekap tebal 8 inci (perempuan) dan handsome serta bergaya (lelaki) , sebab tuh , dia famous .
dan kalau kau tengok ,blog diorang simple sebenarnya .
layout, header , sume ORANG BUATKAN .
they know nothing about blog, actually .
cube kau tanya anything pasal blog .
ape reaksi dia ?
kemungkinan besar , dia TAKKAN JAWAB SOALAN KAU .


tapi , jadi blogger otai , tak bermaksud kau boleh tabik dada , tinggi diri .
sebab bajet kau banyak ilmu , orang cari kau , ko sombong .
lempang nakkk ?
Tuhan marah okayy .
ce jangan jadi macam blogger famous .
blogger otai adalah untuk menolong blogger lain bukan mencari publisiti .






trust me , jadi FAMOUS tak sehebat jadi OTAI .
jadi , berbangga lahh bila anda mencecah usia blogger OTAI .




otai bukan tua , cuma lama ;)








eh , i maintain 17 tahun okayy ;)







.kau ingat senang ke nak mekap mekap ?.

hola there ;)
I'm home .
after 2 weeks be in KL , finally , I'm here .
in Seremban .
ahhh ~ heaven being in own house ;)

arrived at seremban very early .
around 215 PM .
hehe ;)
since , evening class had been canceled , so after having lunch , I decided to go back .

kinda miss my family actually .
Ibu pick me up at terminal one .
ouh and yeahh .
know what ?
today , I'm having two cups of cool blog .
ini gila ~
HAHA !

okay dah . stop typing in English .
I feel stupid when typing in English .
lalalaa ~

dapat berita yang tak disangka sangka .
abang sedara aku nak bertunang next month .
tahu takk ?
hari yang dia bertunang tuh , adalah hari yang aku suppose  balik seremban untuk bercuti semester .
dan sekarang aku tengah fikir .
macam mana nak bawak balik motor since exam aku pada 9/4 adalah petang .
dan perhaps habis lewat petang .
takkan aku nak bawak motor lewat petang ?
dan 10/4 tuh , memang tade sesape kat rumah .
suma dah ke Johor .
sebab konvoi abang sedara aku bertunang .
any idea ?
plishh , aku kene bawak balik motor .
since aku memang tak percaya orang lain repair motor aku ;(

next , ayah beli printer baru .
alaaa printer yang boleh buat macam macam tuh .
jakun sial .
aku pun apa lagi .
men fotostat jeh keje ;D
padahal bukan buat ape pun .
HAHA !
gambaq dia clear ;D

next , ibu dah ada facebook .
okayy, aku harap ibu takkan jumpa fb aku .
tak nak tak nak ;D
bak kata adik aku "ibu dah ade fb , lepas ni kita makan goreng goreng je lahh"
*pengsan*


last but not least , baru nak cerita pasal tajuk .
HAHA !
petang tadi , aku men mekap mekap sebab nak cuba bedak baru dapat tuh .
sanggup uh beli brush sebab Ismie cakap , kulit aku tanned, so, kene pakai brush bila pakai bedak , kalau tak nanti , nampak grey .
tapi malang nya tak cantik .
senang cite tade perubahan lahh .
sebab barang mekap aku tak cukup ;(

kalau nak cantik sebab mekap , bahan untuk mekap kene cukup .
baru perfect ;p
kene ade foundation , blusher , compact powder , serum , moisturiser , dan lain lain .



ate, bile dah tak jadi , aku pun malas nk care dahh .
lantok lerw .
makan lagi bagus .
HAHA !

Thursday, March 17, 2011

.siapa kata blogger femes jeh banyak duit?

kali ke empat cash out .
kali ke tiga dapat cheque .



jangan lahh tanya berapa .
5posen jeh kot .
tak macam blogger femes tuhh .
eh , sape blogger femes tuh ?
hehehe ;D

ade lah sedikit rezeki dengan nuffnang ^___^
walau tak banyak , setakat nak sara hidup 2 3 minggu kat uia , bolehh lah .
HAHA !

poyo sial .
macam dapat seribu jehh .
kau ingat kau RedMummy ?
lalalalaalaa ~

Wednesday, March 16, 2011

.masa begitu jeleshh dengan beta.

semalam , hari paling penat .
huh.
penat kejar masa .
2 report kene submit .
last minute typing .
HAHA !
padan muka kau .

lepas tuh , petang gerak pergi damansara pulak .
attend workshop lancome .
pheww ~
aku ingat dah lambat sampai .
KL jammed der  .
grr ~
tapi, belum start pun time aku sampai tuh .

ce teke ce teke .
aku pergi sorang sorang .
berani tak ?
pastu , aku duduk kawan dengan chinese bloggers .
berani tak ?
before ni aku mana nak tegur chinese .
sebab diorang ni speaking .
HAHA !
konfiden tuh kurang ;D
jq and zara, if u read this , knowing u guys, makes me feel awesome sebab kena cakap english. haha ! ;)

aku tak tegur sesape pun kat sana .
buat hal sendiri .
dengar talk , tengok demo mekap .
lepas workshop , as usual , bloggers lain sibuk bergambar .
aku terus turun .
koser aku nak layan .
HAHA !

malam tadi , sampai uia dalam 1145 malam camtu .
mandi , basuh baju , kemas buku , tido .
zzzz .
seyes penat ;(

rini kene hadap 3 presentation .
hambik kauu .
kang kul 2 kuiz .
study idak lagi .










okayy .
bai .
aku dapat compact powder lancome .
bedak  mahal tuhh .
sayang nak pakai ;p

Tuesday, March 15, 2011

.bulat itu comel.

siapa yang bermuka bulat ?
angkat baju eh angkat tangan ;p

tahu kah kau bahawa bulat itu comel ?
seyes .

ce ko tengok heliza helmi tuh .
nape dia comel ?
sebab dia ada mata yang bulat dan besar .
sebab tuh dia comel ;)

bila comel , orang tengok pun geram kan .
rasa macam nak cecubit jehh .

ce tengok sin chan .
napa dia comel ?
sebab dia ada pipi yang bulat .
grr ~
aku geram kat baby yang pipi labuh labuh , bulat bulat macam anak kak VP , si anoi tuh .
hehe ;D

ce tengok kucing kat bawah ni .
comel kann .
sebab ape ?
sebab pale dia bulat .
sumpah comel doshh .
eee geramm (picit picit pale dia)


see ~
proven kann bahawa bulat itu comel ;p
jadi , tak yah nak rendah diri kalau muka anda bulat .
itu BUKAN gemok tapi COMEL .
bangga tak bermuka comel ?
^____^


ce tengk budak muka bulat kat bawah ni .


comel kan budak ni .





















HAHAHAHA !
ini kes syok sendiri ke hape wahai innz ?







tapi betul lahh . bulat itu comel ;)

Monday, March 14, 2011

.unexpected suprise.

ce teke .
ce teke .
hehe ;)

semalam aku cakap , minggu ni tade cool blog kan .
tapi malam tadi dah dapat .
HAHA !
hebat tak aku ?
hee ;D

petang semalam , aku pancing lahh arif .
aku cakap , malam kang kita pergi dinner McD nak ?
dia kata okayy .
aku tak expect dia habis keje awal .
sebab selalu nya , kul 10 baru nak ambik aku .

tapi semalam , kul 830 malam , dah sampai .
dalam kereta aku tanya lahh "sempat tak nak g TS ?"
dia angguk .
aku pun yeay ! yeay !
confirm dapat cool blog .



*hong kong milk tea yang super duper manis dan chocolate cool blog*

lepas dapat cool blog .
kita ke McD ampang park .
pekene big mac .
first time ever makan big mac .
HAHA !
gile loser .
aku tak suke sangat daging McD .
selama ni , aku tale ayam goreng jeh .
tak pun kentang , tak pun mcflurry oreo .
hurmm ~
not bad ;)

lepas makan , gerak KONON nak balik uia .
sampai simpang nak masuk uia , arif tanya "dari uia nak ke genting , ikut jalan mana ?"
aku dengan lurus nya jawab lahh "jom kita test"
maksudnya , jom kita tengok jalan .

bila dah u turn , tetiba arif tak masuk simpang ke uia .
aku macam ehhh ?
"nak g mane ni ?"
"jalan jalan"



aku dah macam "okayyyy"
patut lahh 2 kali dia isi minyak .
ghopenye nak naik genting .

hoi ! hoi !
suka bukan kepalang kau tahu ;D
dah lama tak naik genting waktu malam .
sejuk , layan kabus tebal .
nasib ler aku pakai cardigan .
leyh lahh tahan sejuk .
arif dengan selamba nya pakai short sleeves t-shirt .
terbaikk .
bf sape ahh tuh ;p






*maaf , kualiti gambaq kureng. camera handphone jeh . tade DSLR macam orang tuhh ;p*

sejam lepas tuh , turun .
yeay ! yeay !
suke3 ;D




terima kasih sayang ;D




awww ~ gelik pulak .
HAHA !

Sunday, March 13, 2011

.cano cito eh ni ?.

hello ! ;)
kan semalam aku kata nak servis Nabil .
jadi , aku dengan mengantuk nya , pergi lahh jugak .
huhu ;D
sebab dah tertangguh dah .
suppose hari khamis ritu pergi servis tapi aku bantai tido .
HAHA !

nasib ler hantar kat Arif jeh mintak servis kan .
ce kat orang lain , mau mengamuk der .
minggu ni tak dapat cool blog .
sekian . T___T

eh eh , kau ade apply nak attend workshop Lancome yang Nuffnang war war kan  ?
adess ~
ko tahu , aku main main lahh apply .
aku ingat tak dapat lahh kan .
sebab dah lewat aku submit .
sekali aku dapat email kata aku dapat invitation .
adess ~ lagi .

event tuh hari selasa malam kat damansara .
aku dah cakap dengan Arif mintak dia tolong hantar dan ambil .
settle lahh part tuh ;)

tapi masalah nyaaa .
takkan aku sorang sorang weh ?
HAHA !
gila .
dah lahh first time attend event .
gila lagi .
sorang sorang pulak .
mampus .
tade ke yang pergi weyhh ?

aku nak pergi sebab pasal mekap kann .
to be specific , pasal bedak baru .
kikiki ;D


tak pe lahh.
kental je lahh pergi sorang sorang .
tengok tengok aku jeh yang paling muda kat situ .
ouh dem .

Saturday, March 12, 2011

.terima kasih sponsor !.

Ami : ko tak balik ke gile ?
Aku : rindu ke ?
Ami : aah, rindu ko sgt sgt doe sampai tahap pale buto kau . aku kesian tengok ayah tunggu kau call . ingat ko balik .
Aku : yeke ? aku tak de ckp pun nk pulang . adess .




padahal aku taw , trick adik aku yang rindu tapi cakap ayah pulakk .
blahh lah weyhh .
dari kecik  kot aku hidup dengan kau .
HAHA !





semalam pergi shopping sebenarnya .
kann duit dah masuk .
korang ade duit lagi ?
hehe  ;D



okay okay .
nak g servis Nabil pulak .
adios ! ;)

Friday, March 11, 2011

.jangan lahh marah dia.

jangan lahh woi .
jangan lahh wei .
jangan lahh .
plishh lahh jangan .

kalau newbie datang blog , jerit kat shoutbox "follow me back"
itu tanda nya , dia percaya dengan ramainya follower , blog dia akan dikenali .
siapa tak nak der ?
kau pun dulu macam tuh jugak .
kau dulu , pernah jadi newbie jugak .
jangan lahh marah dia .

kalau newbie datang blog , cakap "klik my nuffnang"
itu tanda nya , dia percaya bahawa dengan blog , boleh dapat duit .
alaa, kau pun pernah buat bende yang sama .
jangan nafikan .
jangan lahh marah dia .

kalau newbie datang blog , letak link dalam entry .
itu tanda nya dia nak kau datang jenguk blog dia .
dia mesti gembira kalau kau sudi jenguk blog dia .
jangan lahh marah dia .










aku kesian tengok newbie newbie ni .
asek kene drop dengan blogger yang konon dah besar sangat .
padahal tumpang populariti orang jeh .
kau ingat kau hanis zalikha ke ?
aku percaya , kau pun pernah buat semua yang newbie buat .
kalau tak, masakan follower kau beribu ribu dalam masa singkat .
padahal blog kau bukan menarik pun .
asik guna title pancing tapi isi tah ape ape .









ce letakkan diri kau as a newbie .
tak suka , diam diam jeh .
tak yah nak hentam mereka .
mereka pun manusia der .
ada perasaan .
okayy ?

Thursday, March 10, 2011

.terendddd.

holaaaaaaaaaaaaaa uolzh !
pa habaq ?

macam ade orang kesah ?
HAHA !

nak kata busy , tak sangat .
aku online jeh hari hari .
masih sempat tengok movie .
masih sempat pergi berdating .

tapi itu lahh , alasan klise .
aku tade idea .
thee ;D



mesti kau pernah tengok kan orang gemok pakai baju ketat .
spare tyre .
selulit .
ouhh ~
nitemare weyhh .
HAHA !
tapi diorang sikit pun tak kesahh .
jalan dengan konfiden lagi .
aku pun tak faham .


nak nak yang pakai tudung, gemuk pastu pakai baju ketat ketat .
lagi worst .
legging .
oh em ji .










ingat cantik lettew ;p









next month dah final .
jadual agak pack .
matik lerw ;D




tak yah rerindu eh .
elehh , macam ade yang kesah .
lalalaaaa ~

Tuesday, March 8, 2011

.tak yah nak mengada sangat boleh tak ?.

pukul 7 pagi , aku tersedar .
aku dengar bunyi something jatuh ke lantai .
aku dah "ahh damn !"

aku bangun , tinjau bawah katil .
aku nampak benda berbentuk segi empat atas lantai .
"eshh ~ nyusahkan betul lahh "

aku tarik , keluarkan drawer bawah katil .
masukkan kepala , tangan , tarik benda segi empat tuh keluar .
aku belek belek mende alah tuh .
"yes ! tambah lagi "












kau kan X3, dok diam diam boleh takk ?
yang mengada nak duduk bawah katil tuh pekehei ?







dia semakin mengada sekarang .
asyik nak restart jehh .
tengah tengah aku tengok gambar , boleh dia restart .
bengong hape ?







arif : kene beli baru ler tuh 
aku : warranty pun tak habis lagi sayang .



diam diam .
nanti aku beli lahh casing tuk kau .
malu ehh bogel bogel ?
HAHAHA !



hp pun tahu malu meyh ;p

.duit ouh duit.

ka-ching !

ka-ching kemende ?
bila nak kaya dengan duit syiling .
ini bunyi duit yang tade bunyi .
duit kertas .
HAHA !

petang tadi , aku text ibu.
macam biasa , mintak duit .
teruk betoi ler perangai .
anak sapa ni ?
hehe ;D

To : Ibu
Message : I'm ran out of money ;p

ececehh .
berlagak kau ye .
anta mesej dalam english.
HAHA !

dalah pukul 815 malam, message received .

From : Ibu
Message : duit dah antaq .

slang utara pulak ;p

lepas tuh, aku reply tapi dengan pertanyaan .

To : Ibu
Message : Ade tak pape surat untuk akak ?

From : Ibu
Message : cek HSBC




wehuu ~
duit lagi ~
den kayo !
HAHA !


tunggu balik rumah , baru boleh clear kan cheque ;)
aku rasa, ibu mesti taw cheque tuh datang dari mana .
so , ibu , lepaking in front of the PC does mean something .
see . I got money from it .
dah 4 kali dahh ;)



eh dah bulan tiga kann ?
dengar dengar ritu , ayah kata nak beli kereta baru .
bila eyhh ?
can't wait ;)

Monday, March 7, 2011

.merajuk.

follower 1244 tapi tade sorang pun yang nak tanya khabar aku .
fine ! fine !
ceni lahh korang .


























lutut lebam sebab jatuh 2 hari lepas .
saket ;(
eh, nape bagitahu ni ?
bukan ade yang nak tahu pun .
T____T

.ehem.

*notis : itu bukan watermark aku*


bukan barang baru .
=)

Friday, March 4, 2011

.ber weekend di KL.

haiyoo ~
tajuk macam pes time jehh kau ber weekend kat KL .
HAHA !

minggu ni aku kembali available dekat KL .
sejak 2 minggu lepas, aku asek balik rumah je kann.
sampai kan Naqib datang uia pun , aku tak tahu .

jadi nya , esok aku nak berpoya poya dekat Times Square .
okayy gelak dulu .
mesti korang dah agak nape aku nak ke TS .
HAHA !
ye ye .
jawapan korang betul .
aku memang nak cool blog pun .

aku dah ajak beberapa kawan kawan kat uia ni join sekali .
siapa yang free esok , jom lahh sekali .
boleh tengok wayang ke, main bowling ke bersama ;)
^__^





kau student UIA dan juga blogger ?
sila LIKE page ni tanpa ragu ragu ;)
IIUM Blogger Tegar


Thursday, March 3, 2011

.nape aku mimpi kembar dia pulak nii ?.

petang tadi sementara tunggu pukul 5 sebab nak pre reg subject .
aku bantai tido .
nak nak pulak cuaca kat uia ni sejukkk .
lagi lahh mantop untuk aku tidur kann ?

aku mimpi pelik lagi .
HAHA !

suasana sekolah .
tapi ...

aku keluar kelas , nak balik .
tapi rasa nya belum waktu balik lagi .
sekolah tuh mengamalkan sistem macam kat unibersiti .
kalau kelas habis awal , boleh balik terus .

aku pun melangkah lah keluar kelas .
tiba tiba aku ditahan sorang cikgu perempuan .
ce teka muka cikgu tuh macam siapa ?

der , muka dia macam isteri PM kita tuhh .
alaaa , mak mah tuhh .

dia duduk dekat koridor kelas sambil tadah tangan dekat aku .
bukan bukan .
dia bukan mintak sedekah tapi mintak matric card aku .
haaa kan aku dah kata sekolah ni pelik .
siap ade matric card lagi .

lepas tuh , aku pun selongkar beg , cari matric card .
ce teka matric card tuh bentuk cene  ?
BULAT der .
matric card gua berbentuk bulat .
kau hado ?

aku hulur lah kat dia .
dia belek belek , pusing 360 darjah kad matric aku .
lepas tuh ........
tiba tiba jehh, matric card tuh boleh bertukar jadi spek bulat !
dia pun pakai spec tuh =.='
part ni memang aku tak boleh terima .
ade ke matric card bertukar jadi spec ?











okayy .
gua nak chow .
ade grup diskusi dekat hafsa .
sape nak teman gua makan jap ag ?
roger gua kayy .
HAHA !

.lagi cerita pasal blogger.

malam tadi , kelas parenting aku habis awal .
kul 936 malam , aku dah sampai kat bilik .
aku terus online facebook .

tiba tiba aku nampak status izuddin ceni ;

rasa bangga menyelubungi diri bila berada di uia... harharhar

tanpa ragu ragu , terus capai X3 , call mamat ni .
ajak jumpa .
aku tak kira .

ehh hello , last year dia datang KL time aku ngah final exam .
tapi tak datang uia lahh .
dia dengan izwan (kembar beliau) pergi KLCC time aku ngah struggle jawab exam .
lepas tuh , nak jumpa, cakap nak balik .
sedih ai taw T___T
*kau asal gedik ni innz ?*

dia tergolong antara senarai blogger aku nak jumpa .
aku kan memang suka jumpa orang .
lalala ~
so far , tinggal razi sorang je yang dalam list belum jumpa .
tape lahh zi , nanti kau kawen , aku pergi lahh .
kalau panjang umur ;p
izuddin , hizami, hamzah , dah jumpa . thee ^__^

izuddin ni tinggi cikit jeh dari aku .
aku dah agak dah .
tu pun sek nak gaduh cakap tinggi banyak dari aku ;p

pape pun , thanks kat izuddin , walaupun kau sangat segan dan tak banyak cakap, but still kau datang jugak jumpa aku .
aku tahu , kau datang nak jaga hati aku jehh kann ?
HAHAHA !
thx weyhh .

thanks jugak kat muhayat, acit, fieka ;)
sebab teman kakak senior korang ni .
hehe ;D
last minute call .

and sorry , hakak kau ni memang banyak cakap .
HAHA !








pape pun , korang memang best lahh !
side akak kann ?
HAHAH !

.pepatah melayu yang di alih bahasa.

di kelas parenting .
lecturer sedang rancak berborak pasal chil abuse .

tiba tiba ......


Brother : madam, there is one malay proverb that saying "sayang anak tangan tangankan, sayang isteri tinggal tinggalkan"
Madam :Ya ya, I've heard that . But what does it mean ? Can someone translate it for me ?

kelas kecoh sekejap sebab semua pakat pikir cene nak translate dalam english .
madam tuh, Algerian , dia memang tak pernah cakap a word pun malay word .
tak macam lecturer foreigner lain .

tiba tiba lagi ...

Brother : LOVE CHILDREN HAND HAND ..



semua dalam kelas gelak besar .
aku pun tak terlepas .
ade ke patut pergi translate bulat bulat ?
kah kah kah !


madam dengan a few foreigners lain blur =.='
kenapa kitorang gelak besar .








fathin suh aku update .
hehe ;)






okay fine .
aku rasa nak gelak lagi .
love children hand hand .
HAHAHAA !

Wednesday, March 2, 2011

.malu ke ?.

Aku : heyy kau . buat apa kat sini ?
Dia : nak anta slip ni. baru bayar yuran. kang nak pre reg . kau ?
Aku : aku datang nak mintak duit .
Dia : mintak duit ? PT ke ?
Aku : err tak lahh . scholarship . dah lama gila kot . esok nak pre reg , kang kene block pulak . yuran tak bayar lagi .
Dia : scholarship ape ?
Aku : err Nestle .
Dia : perghh. nestle tuh . nanti kerja dengan dia lahh ? kaya tuhh .
Aku : tade lahh, tak terikat pun .

bla bla bla ~
perbualan bersambung beberapa rangkap sebelum aku masuk dalam office .
ramai gila orang .

Kakak kaunter : awak duduk jap , kang saya panggil .

baru 5 saat duduk .

Kakak kaunter : (jerit) siapa yang sponsor Nestle tadi tuh ?

Aku : (monolog dalaman) perlu ke jerit ? (semua orang pandang aku)

Kakak kaunter : duit dah dapat tapi belum bank in . take times laa .
Aku : ouh okayy . terima kasih .




aku tak tahan nak dok lelama .
dah lahh ade budak yang aku kenal kat dalam tuh .
dem dem dem .









dengar cite , duit korang dah habis .
hehehe ;D






rasa best lahh pulak bila dapat duit lambat ni .
kau tahu , aku selalu jehh dapat payment lambat .
redha T___T 
kat matrix sekali .
sebab no akaun tersilap .
salah bank tuh .
tak pepasal , hujung sem baru dapat .








haip haip .
buat buat tak baca entry ni .
lalala ~

Tuesday, March 1, 2011

.bila si blogger a.k.a twitter-holic berkahwin.

aku baca kat blog sapa tah ritu .
dia wat entry pasal blogger kawen .
kalau kat twitter , elok buat hashtag sendiri .
nanti senang orang yang tak dapat attend wedding tuh dapat update .


twitterholic ni orang yang gila twitter .
selalu sangat update semua benda .
sampaikan berak pun nak gtaw kat twitter .
dan selalu nya orang ceni , mesti ada blackberry .

aku suggest , pengantin twitterholic , pastikan BB sentiasa di tangan .
senang cikit nak update, sebab BB ni kecik .
takkan kau nak heret lappy pulakk kan.

meh kita tengok gelagat pengantin yang twitterholic ni ;)
LELAKI

sedang bersiap :
"heyy. kalau keris ni kena kat aku, mahu tak de zuriat aku lepas ni #akukawen"
"dah macam sultan pulak aku rasa . hehe #akukawen"

berarak :
"ade ke patut tengah hari buta, payungkan aku payung kaler kuning? makin panas ade lah #akukawen"
"lambat lak ai bini aku berjalan, 25 tapak je pun #akukawen"

bersanding di pelamin :
"silat ? borinkkk #akukawen"
"alamak, kekasih lama datang merenjis #aku kawen"
"hambek kau, segenggam dia baling beras kunyit kat aku. kecewa lettew #aku kawen"

makan beradap :
"apo koreh naa ayam ni ? tak ghoti masak ko ? #akukawen"
"romantik lak ai makan suap suap. kau hado ? #akukawen"


PEREMPUAN 

bersiap :
"first time pakai fake eyelashes. rasa macam blogger tuh pulak #akukawen"
"tebal betul eyeliner aku. dah macam blogger tuh pulak aku tengok #akukawen"
"shawls lilit lilit . tercekik aku #akukawen"

berarak :
"gaun stok sapu jalan . terbaikkk #akukawen"
"best nye dapat jalan pegang tangan dengan hubby #akukawen"
"rasa macam artis pulak, banyak sangat DSLR depan kami #akukawen"

bersanding di pelamin :
"segan betul aku dok posing atas pelamin ni #akukawen"
"mak cik , jangan baling beras kunyit banyak2 boleh tak? membazir tuh #akukawen"
"bunga rampai masuk mulut. gulp #akukawen"

makan beradap :
"nasi minyak tak sedap ! #protes #akukawen"
"air sirap je nokks ? #akukawen"
"main suap suap dengan hubby. hiks #akukawen"








benda ni aku reka jeh .
nasihat aku , jangan lah buat perangai gini .
kot ye pun nak update sangat , tunggu le pas majlis ye .
ini orang tengah merenjis, kau sibuk dengan BB.
boleh bayang ?




lalalalalaaaa ~










uia tade air .erk .

.sekejap je masa berlalu.

hola !
selamat tengah hari .


tergelak aku baca komen razi .
lek der .
aku blank ler .
HAHA !

petang semalam , aku baru plan nak sambung tido .
tetiba hp aku menyala .
ouhh in silent mode, jadi bercahaya je lahh skrin itu .

darina calling .

"ko dah buat jadual sem depan ?"
"uhh. belum. hehe ."

jadi nya semalam , on phone lah aku dengan beliau lebih kurang 1 jam 21 minit .
menyiapkan  jadual .
walaupun aku dengan dia tak sama level, tapi setiap sem , dia akan call and tolong aku pilih subject .
baik kan bestfren saya ?
hehe ;D
kau hado ?

aku plan nak buat short sem sebab kalau tak buat , cuti lama gila .
5 bulan .
nak mampuihh .
nak cari kerja ?
susah der kat seremban tuh ;(
jadi , baik aku amek short sem .
ada gak income walaupun kene belajar .
HAHA !

jadual untuk sem 1 pulak, aku decide amek 7 subject .
1st time ever .
selama ni aku amek 6 jeh .
ate , aku kan malas .
bila fikir fikir balik , bila nak grad kalau amek sikit sikit .
tu belum kira kot ada yang kene repeat .
dem .


sem 1 depan, aku dah jadi 3rd year student .
weeee ~
begitu pantas masa berlalu .
tak sedar dah dekat 3 tahun aku kat sini .

aku tak pernah mimpi aku akan sampai ke tahap degree .
even , tak pernah dreaming nak masuk Univ .
HAHA !
gila tak de wawasan .




bersyukur lah dengan kurniaan ALLAH .
bukan senang weyhh nak survive kat UIAM ni .
belajar macam kat oxford .
exam susah nak mam .
eh eh , jangan mengeluh .
tak bersyukur eh ?
lempang nakk ?