Meet This Blog In Facebook !

Tuesday, November 29, 2011

.tragedi online shopping.

aku consider my case involving online shopping .
sebab the boy yang sold the BB (BlackBerry bukan BroadBand) jual BB secara online , cuma aku je yang beli thru kawan kawan sebab budak tu pun dok area sini jugak .

for your information , budak ni budak SPM .
okay , itu isu lain .

nak cite isu BB dulu .

one reason why aku decide nak beli BB ni sebab telinga aku panas, kawan kawan kecoh aku sorang je lagi yang tak pakai smartphone .
siap ada yang heboh tak nak layan text aku sebab dah ada BBM , whatsapp , viber , tah pe lancau apps lain .
FINE ! dengan hasutan syaitan , aku beli .
dengan harga RM410 , aku dapat BB Storm 1 .
tak berbaloi ?
IDC ! as long as telinga aku tak terbakar dengar segala perlian itu , aku peduli apa .
sekali dua aku tak kisah , boleh buat pekak lagi tapi kalau dah each time jumpa aku pun , mesti nak underestimate aku , bikin wa panas jeee .
"zaman bila pakai Nokia ?"
F tahu kengkawan cenggini .

enough .
next !

2 weeks after aku bagi duit , with FULL PAYMENT , baru aku dapat BB tu .
masa budak tu hand over the BB , dia cakap , kalau ada probs , bagi dia balik .
BUDAK TU YANG CAKAP OKAY BUKAN AKU TANYA .
aku pun esaited lahh , tak sabar nak balik hostel , nak tuka pakai BB .

handphone baru kan kena charge 8 jam .
tapi budak tu cakap , dia dah charge kejap , so boleh on kejap lahh .
aku pun tuka simcard , activate BIS Bonus monthly RM20 .
tak lama tu , BB k.o .
out of battery .

aku charge sampai esok pagi tapi the BB stil didn't on at all .
petang tu , aku decide nak return back .
budak tu cakap battery rosak .
dia cakap nanti dia tukar battery .

about 1 month and half dia SIMPAN BB aku dengan alasan takde masa nak hantar .
during a month tu , everyday , aku keep texting with polite asking about my BB .
latest dia cakap nak bagi 1 November and guess what ?
aku hanya dapat balik BB aku on 28 November .
in the mean time , my unused BIS Bonus cost me RM20 had expired .

okay , fine , as long as I get my BB back , aku syukur dah .
dia pass BB tu kat kawan aku .
jadinya , malam tu , aku pergi lah kat bilik kawan aku nak amik BB  .

kitorang bukak BB .
even tade simcard , the BB stil can on eh ?
heibat , my X3 tade pulak macam tuhh .
HAHA !

SUPRISINGLY, WE FOUND A FEW SMS's IN THE INBOX FROM NUMBER THAT I DON'T EVEN KNOW AT ALL .
we keep reading it .
some of the messages state the boy's nama , B_______ . (evidence 1)
and also text from celcom said that he subscribed to BIS advance something daily for RM2 . (evidence 2)
obviously , I'm a Maxis user since i was in form 5 .
perkataan babi asyik keluar dari mulut aku .

memang babi budak itu .
babi , dia guna phone aku .

selama aku baca text tu , all the cursing word towards the boy keep throwing out .
he deserved that ! BABI !

my friend noticed something is wrong with the screen .
ada something bulat warna ungu at the bottom of the screen when she touch the screen .
storm memang fully rely on screen because its touch screen .
kalau screen rosak , boleh campak lombong je BB tu .
its useless ,
bila kawan aku cakap pasal screen itu , aku cakap tade pape kot .
sebab dia still boleh guna lagi phone tu .
masih tu aku tak terfikir pulak , no wonder when she touch the PHONE icon , its doesn't function at all .
siapa using storm should know where is the icon located .
its the bottom of the screen yang rosak .
upper okay .

then , kitorang bukak folder MESSAGES .
ada history from the internet .
lagi sekali , aku terkejut .
http://www.myfirsttime.com/read/__________
ni web lucah weyh ! bangang gila budak tu . sia sia kantoi dengan aku .
kawan aku turut ternganga .

balik bilik , aku charge BB tu sampai full .
lepas tu , aku masuk simcard , and plan to activate BIS .
kawan aku dah siap bagi BBPin bagai ni haa .

masa aku nak reply text dia , baru aku tahu screen rosak .
nak pecah screen aku tekan tapi the word still didn't came out .
aku call je terus member aku tu , cakap my BB rosak and dia pun macam bengang sikit ; "buang je BB tu , pergi beli Iphone pulak"

aku diam je .
takkan nak campak plak BB tu kan ?
T_______T

aku call kawan aku lagi sorang , mintak tolong dia tanyakan kawan dia kalau repair screen berapa ? kalau mahal , aku rasa better aku sell of terus the BB .
tapi sekarang , 90% chances aku akan jual .
duit tu , aku simpan dalam tabung besi , tahun depan angkat bold 4 terus .
HAHAHAHA !
aku minat yang touch touch ni sebab dah selalu main Iphone and Galaxy Tab kann ;D

okay sambung cerita .
kawan aku sudi nak tolong dan dia jugak tolong cursing the boy .
HAHAHA !

aku dah banyak kali dahh baca yassin untuk budak tu .
niat aku semua jahat jahat .
biar FAILED SPM dia .
kejam ?

aku rasa dia lagi kejam dengan aku .
aniaya aku , tipu aku .

budak tu siap text cakap ;
"bb tu saya dah hantar kat _____ . dalam box ada warranty , kalau ada apa apa , pandai pandai cari kedai repair"
BABI kann budak ni ?
dah tak nak responsible sebab dia dah PAKAI dan ROSAKKAN BB aku , so dia nak lari .
budak ni , kalau aku jumpa tepi jalan , tak fikir 10 kali , langgar je pakai Nabil .
itu pun kalau Nabil nak lahh langgar dia sebab diri dia tu KOTOR !
hati HITAM !

aku tak reply yang itu .
malam sikit lepas aku dah simpan balik BB dalam box , aku text ;
"terima kasih sebab bagi balik BB akak yang dah ROSAK SCREENnya . seronok eh PAKAI storm sampai rosak screen . semoga Allah bagi balasan setimpal atas amanah yang awak pegang .'all the best'"

tak lama tu , dia reply ;
"saya dapat phone tu terus bagi cuma lambat sikit sebab takde masa nak hantar . say whatever you want , fyi , dalam box tu ada warranty dan boleh hantar repair kan? bye."
aku reply balik ;
"yahh , the warranty for LCD screen is only valid for a week and the date on the receipt is on 4/10/2011. Tq !"



I'm not stupid .
eh tetibe ;p



aku ada ugut nak buat report police and aku rasa suppose dah buat report tapi bila aku fikir, dia sedang SPM and that might affect his future , aku cancel niat .
masih ada nilai murni dalam diri aku .
kalau dia kene tahan , masuk lokap , SPM sangkut , kene antar henry gurney , kan lagi parah .
at least , aku doa mintak SPM dia failed , dia boleh repeat paper julai and still boleh masuk universiti kann ?
aku cuma ugut and dia turut ugut aku balik with the same thing .
aku tak takut sebab aku berada di pihak yang benar .
plus , aku ada banyak evidence dan saksi .
so , gua memang tak goyang .
BABI lagi untuk budak tuu .
FUCK OFF !

dah banyak kes aku baca melibatkan online shopping .
ini second time aku buat online shopping tapi ini first time aku kene tipu .
okay , enough innz .








pasal ni , aku kena marah dengan member member .
bertubi tubi .
takde moral support langsung .
mujur ada sorang dua yang pujuk aku .

"takpelah , dah terbeli, nak buat macam mana , ini pengajaran tuk kau , lepas ni nak beli pape be careful okay . people make mistake. chill k"


fuhh ~ thanks friend ;)






[will update with pictures and videos , online guna prepaid broadband jehaaaa]





2 bantah cakap cikgu:

J.Syazwana said...

aku baru je usha2 nak cari bb kat mudah. sekali ko citer kes kau. kensel lah. huhu. takut woo.

btw storm memang banyak rosak. member aku pakai. banyak mencarut je. haha !

aan said...

wow.. x patut giler budak tu.
tak pe.. kumpul duit beli yg lain plak.